Inga nazister på våra gator!

2017-12-06 16:22:05


Nazisterna är tillbakapressade efter den senaste tidens antirasistiska kamp – den kampen måste fortsätta.

I Uppsala samlades på tisdagen över 500 personer som ett svar på nazisternas attack mot en demonstration lördagen den 25 november.

Det var demonstrationen mot slavhandeln i Libyen som angreps av nazisterna. Ögonvittnen har beskrivit hur nazisterna från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) sprang rakt in i demonstrationståget och misshandlade deltagare. Tre personer polisanmälde misshandeln. Två av dem plockade ner en NMR-banderoll när de angreps av en grupp nazister.
Det troligaste är att nazisterna den lördagen valde Uppsala för sin vanliga lördagsturné och på plats passade på att angripa de fredliga demonstranterna. NMR:s rasism betyder att de anser att både de som säljs som slavar och de som demonstrerar mot slaveri är mindre värda.
Demonstrationen mot slaveri samlade mångdubbelt fler än nazisterna och hade polistillstånd. Men istället för att se till att nazisterna gick därifrån, vilket har hänt på många orter den senaste tiden, lät Uppsalapolisen NMR stå kvar och skrika. Ingen nazist greps för misshandeln.
Det är mycket positivt att nazisternas angrepp besvarades med demonstrationen i tisdags.
– Nazism är inte en åsikt bland andra. Det är en ideologi som är farlig mot oss och demokratin, sa en av arrangörerna Jeannette i sitt tal.
– Det är lätt att tänka att demokrati bara en röst vart fjärde år. Men det är viktigt att vi samlas här och säger ifrån, sa Patrick, en annan av arrangörerna i sitt tal i Uppsala den 5 december.

NMR:s våldsturné fortsatte helgen efter på tre torg i Stockholm. Det formella skälet var att NMR har blivit olagligt i Finland, enligt beslut i domstol. Det var polisstyrelsen i Finland som drev detta krav efter att antinazisten Jimi Karttunen misshandlats till döds i Helsingfors. NMR-medlemmen Jesse Tornianen dömdes till två års fängelse för dådet. Polisen ansåg att NMR uppmanat till våldet och därför skulle förbjudas.
NMR-aktionen i lördags riktades först mot finska ambassaden, men där hade polisen spärrat av området. Nazisterna fortsatte via Norrmalmstorg och riksdagshuset till Medborgarplatsen. Där reagerade flera förbipasserande mot nazisterna, som försökte gå till angrepp. Två personer misshandlades, därav en polis. NMR blev sedan dirigerade av polisen att lämna platsen.

Efter fiaskot i Göteborg den 30 september, när 20 000 demonstrerade mot nazisterna, som samlade cirka 400 från hela Norden, har NMR återgått till oanmälda små demonstrationer. De senaste veckorna har de också agerat i till exempel Västerås och Nybro. Förbipasserande attackeras och en propagandafilm produceras. Nazisterna lämnar platsen innan någon större motdemonstration hunnit samlas.
Ännu finns ingen stor debatt om förbud också i Sverige, även om Justitiekanslern nyligen annonserade en utredning av nazisternas hemsida. Lagar och polisen är mycket opålitliga redskap för att stoppa nazisterna. Det mest troliga är att NMR i Finland helt enkelt byter namn eller profil och fortsätter ungefär som tidigare.

Det som ger resultat mot nazism och rasism är stora demonstrationer och samlingar. Och ännu mer om det finns en stark gräsrotsförankrad antirasistisk rörelse, som också driver krav på bättre villkor för alla – bostäder, jobb, utbildning och vård, alltså frågor som nazisterna använder för att utse invandrare och flyktingar till syndabockar. Fackföreningar och lokala kampanjer behöver samla till gemensam kamp mot rasism och orättvisor.
Det är också trycket underfrån som nu har gjort att nazisttidningen Nya Tider nu ska portas från Bokmässan i Göteborg, efter två års deltagande. Det tidigare argumenten från arrangörerna, som ”yttrandefrihet”, har droppats efter den stora mobiliseringen i höstas och trycket från författare och förlag. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!