Arbetarstrejker i Turkiet – EU stöder våldsregim

2015-10-14 13:34:25

foto: Sosyalist Alternatif
En 48-timmars generalstrejk följde som svar på det fasansfulla terrordådet i Ankara.

“Vi sörjer, vi protesterar, vi strejkar” stod det på plakaten när fackföreningarna i Turkiet strejkade under måndag och tisdag efter bombattentatet. Stora demonstrationer genomfördes utanför myndighetsbyggnader landet runt. Protesterna står i skarp kontrast till EU:s fortsatta stöd till Erdoğan.

Strejkerna organiserades av samma fackföreningar som samlades under parollen Arbete, fred och Demokrati i Ankara i lördags – Offentliganställda, vänsterfacken, läkare, ingenjörer och arkitekter. Studenter bojkottade undervisningen på universiteten i Ankara, Istanbul och andra städer. En minnesstund hölls på Universitetssjukhuset i Istanbul.

I Ankara samlades demonstrationen utanför järnvägsstationen där bombdåden utfördes. Samtidigt fortsatte begravningarna av offren, som i många fall blev till demonstrationer mot regeringen, med slagord som ”Erdoğan mördare” och ”Den mördande staten kommer att få betala”. Även om misstankarna faller på Islamiska Staten (IS) ses regeringen och president Erdoğan som politiskt ansvariga. 

AKP-regimen under Erdoğan har först uppmuntrat och stött jihadisterna och de senaste månaderna också bedrivit egna våldskampanjer mot vänstern och kurderna, i synnerhet HDP, som var måltavlan för lördagens massaker. 

En av HDP:s parlamentskandidater, Kübra Meltem Mollaoğlu, var bland offren. HDP-ledaren Selahattin Demirtaş deltog på begravningen.

Men EU fortsätter linjen att stödja Erdoğan. ”EU står bakom Turkiet, försäkrar Bryssel efter terrorattentatet i Ankara. EU vill att Turkiet stoppar flyktingströmmen till Europa och unionen är beredd att betala ett politiskt pris för det”, sammanfattade Dagens Nyheter i en kommentar.

EU:s utrikesminister Federica Mogherini riktade en uppmaning till Turkiet att ”stå eniga” utan att nämna regeringens krig mot kurderna och vänstern. 

Tre stora attentat har utförts mot prokurdiska och vänstersamlingar sedan i juni.

Bakom Erdoğans tal om attacker mot IS döljer sig ett ensidigt krig mot PKK och kurderna. Av 2 544 gripna under veckan efter massakern i Suruç, där 34 unga socialister dödades, var endast 136 kopplade till IS.

Flyktingkrisen har gjort att EU har lovat regimen i Turkiet en miljard euro (nära 10 miljarder kronor) för att upprätta läger som stoppar flyktingarna från att ta sig vidare till EU-länderna. När Erdoğan besökte Bryssel behandlades han närmast som en hjälte.

FN:s flyktingorgan UNHCR har kritiserat EU:s planer med argumentet att fler läger inte är någon lösning. UNHCR-chefen har uppmanat EU-länderna att öppna för fler flyktingar att ta sig till Europa lagligt direkt från lägren i Jordanien och Turkiet för att minska antalet som försöker ta sig över Medelhavet i livsfarliga båtar.

EU bevisar återigen att det är en union som för storföretagens och de rikas talan. Arbetar- och vänsterorganisationer måste svara med solidaritet med fackföreningar, HDP och kurdernas kamp. Mot kapital, krig och diktatur står enad arbetarkamp för demokratisk socialism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!