Arbetsgivarna väljer övertid före nyanställningar

2013-06-05 14:52:47
Samtidigt som arbetslösheten har stigit till 440 000 ratar arbetsgivarna att nyanställa. Vid mer arbete pressas istället de redan anställda. Flexibel arbetstid och övertid är ledorden. Mats Essemyr, utredare på TCO, varnar i fackförbundstidningen Kollega för kommande hälsoproblem:
– Det genererar det vi kallar för det gränslösa arbetet.

En ny TCO-rapport visar att vi i fjol arbetade 4,6 miljoner övertidstimmar per vecka. Det motsvarar mellan 117 000 och 150 000 heltidsjobb. Ny SCB-statistik visar dess­utom att särskilt det obetalda övertidsarbetet ökar för tredje kvartalet i rad. Mats Essemyr säger till Unionens tidning Kollega:
– Det här skapar grund för problem med hälsa och arbetsmiljö. Övertiden blir en del av den ordinarie arbetstiden för tjänstemanna­grupper. Så var det inte tänkt med övertidsreglerna. Man skulle nyan­ställa när det fanns permanent efterfrågeökning, men det dröjer längre och längre innan företagen nyanställer.

Men varför anställer inte före­tagen mer folk när arbetet inte hinns med? Kortsiktigt tjänar de pengar på att utnyttja sin personal flexibelt och undvika nyanställningar. Att det sedan skapar dålig arbetsmiljö och hälsoproblem hos de anställda har lägre prioritet. Övertidsersättningen avtalas nu dessutom allt oftare bort mot en veckas extra semester och ­eventuellt lite lönepåslag. Detta k­ompenserar ofta inte bortfallet av övertidsersättningen.
Den obetalda övertiden verkar öka i takt med arbetslösheten. De anställda är rädda om sina jobb och gör övertid utan att få eller ens kräva betalt.
Inom offentliga sektorn ringer besparingar ständigt som ett mantra i personalens öron. För att slippa stressa eller bara hinna göra sitt jobb halvvägs väljer många att istället, obetalt, dryga ut sina pass för patienternas och arbetskamraternas skull. Daniel Gullstrand, utredare på Unionen, menar i Kollega att den obetalda övertiden är mer omfattande än vad som framgår av rapporterna. Dels är det många som har avtalat bort övertidsersätt­ningen, dels genererar de alltmer slimmade organisationerna, med ansvaret nedflyttat till individen, mer obetald övertid.
– Man känner stor lojalitet med sin arbetsgivare och ställer upp på övertid. Jag tror att vi kommer att se effekterna på sikt. Arbetstidens längd påverkar hälsan, redan nu är den psykiska ohälsan den ­vanligaste orsaken till sjukskrivningar.

Kollegas röster från arbetsplatserna visar att frågan är ­mycket het bland medlemmarna.
Kristina J:son Karlsson, Unionenklubbens ordförande på Orica Sweden, säger exempelvis till Kollega:
– Det måste bli någon ordning. Man slimmar och slimmar och arbetet läggs ut på dem som är kvar. Det är ovanligt att man kan gå hem vid normal arbetstid. Nu måste arbetstidslagen tas på allvar.
– Nio av tio som talade i förbundsrådet tog upp arbetstiden och övertiden. När jag pratar med klubbordförandena i vår region är det samma sak. Många nyanställda förväntas avtala bort sin rätt till övertidsersättning. Hon kallar det ett ofog.
– Den nyanställde är glad över att få ett jobb över huvud taget och klagar inte. Arbetstagaren får en veckas extra semester och ­eventuellt något lönepåslag, men det är rena förlusten. Många slår i ­övertidstaket på 150 timmar redan i maj. Att då erbjudas 40 timmars extra ­semester räcker inte.

TCO är liksom LO ofta bra på att ta fram bra rapporter. Däremot leder de alltför sällan till handling. Nu gäller det att medlemmarna beväp­nas med argument och att fackförbunden sätts på stridsfot. Kampen gäller arbetstidsreglerna och att mer arbete leder till nya jobb ­istället för ökad exploatering av de redan anställda.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!