
Offensiv träffade några hamnarbetare i Luleå samma dag som varslet trädde i kraft.
Det skiljer bara 130 kronor mellan fackens bud och arbetsgivarna, varför är arbetsgivarna ändå beredda på konflikt?
– Det är inte där skon klämmer. Arbetsgivarna vill inte att vi arbetare ska kunna påverka vår arbetssituation, säger en av hamnarbetarna.
– Vad det handlar om är att arbetsgivarna vill ha mer makt över arbetstagarna. De vill tillbaka till Hedenhös. Det enda vi kräver är en viss struktur och framförhållning, berättar hamnarbetaren Torkel Vanhaniemi.
– De vill inte behöva fråga arbetarna om de kan jobba utöver normalt schema, utan vill bara kunna peka. Man ser ju bara utvecklingen med bemanningsföretag, som jag tycker inte borde få finnas. Vi är redan flexibla, men har möjlighet att inte vara det. Jag tror det handlar om att arbetsgivarna generellt vill ha mer ”flexibilitet” och att de ser vårt fack som starkt, säger en annan hamnarbetare.
Hur skulle arbetsgivarnas krav om ”flexibilitet” påverka er?
– Just i Luleå Hamn tror jag inte det skulle innebära så stor skillnad, men i många andra hamnar skulle det bli skillnad. Det är ju privatlivet som blir lidande, att aldrig kunna veta hur man ska jobba. Och att arbetsgivarna skulle kunna göra schemaändringar med väldigt kort varsel, säger en annan hamnarbetare.
Finns det någon ekonomisk kris i hamnarna som ligger bakom?
– Nej absolut inte. Luleå Hamn når upp till högt ställda avkastningskrav. Skeppsfrakt är så mycket billigare än alla andra transportsätt, säger Torkel Vanhaniemi.
Tror ni det blir en utdragen konflikt?
– Jag tror det är över vilken dag som helst, säger en hamnarbetare.
– Det brukar ta max två veckor för det är så dyrt för hamnarna att stå. Jag tror det är klart ganska fort, kanske redan till helgen, avslutar Torkel Vanhaniemi.
Jonas Brännberg