”Arbetslösa blir gratis arbetskraft”

2010-01-14 14:57:33
Föreningen Svensk Info Service (FSIS) har anmält kommunerna Köping, Kungsör och Arboga, liksom Arbetsförmedlingarna, till Socialstyrelsen tillika JO eftersom de anser att dessa utnyttjar arbetslösa. Niklas Tapper, uppväxt i Köping, berättar mer:

– FSIS startade förra året. Vi ska finnas till för de svagare människorna i samhället. Vi står på deras sida och sysslar med sociala välfärdsfrågor och rättsfrågor gentemot myndigheter.
Anmälan riktar sig mot att de tre kommunerna låter föreningar få tillgång till praktikanter som utför reparationsarbeten.
”Vi anser inte att det är lämpligt att tre relativt stora kommuner inför gratis arbetskraft med dom arbetslö­sa”, står det i anmälan.
– Om föreningarna behöver mer stöd är det bättre om kommunerna höjer föreningsbidragen, säger Niklas Tapper.
– Kommunernas huvudbry är att folk som är arbetslösa går sysslolösa, därför hittar de på olika sorters sysselsättningar. Men de bryr sig inte om innehållet i sysslorna. Ideellt arbete borde utföras på fritiden, eller om man är dömd till villkorlig dom. Så vitt vi vet är det inte kriminellt att va­ra arbetslös, men ibland börjar man undra hur vi behandlas…

Känner du många arbetslösa?
– I sort sett hela min bekantskaps­krets från Köping är arbetslösa. Det gäller inte bara ungdomar. En medelålders person som jag känner fick sparken från Volvo. Nu vill kommunen att denne ska ta en sådan här oavlönad praktik. Det är förnedrande.
– Jag har många erfarenheter av hur arbetslösa utnyttjas. I Arboga kallades vi lärlingar och hade aktivitetsstöd när vi sorterade pall i 4 månader – ingen fick jobb efteråt. Det projektet protesterade vi emot så att de fick lägga ner det.

Hur går ni vidare?
– Vi behöver synas mer utåt och jobba med de här frågorna politiskt. Vi kommer även att satsa på ett helt nytt projekt som rör denna skara av människor, men mer säger vi inte i dagsläget. Vi anser också att Ams och kommunerna ska införa andra reformer som gynnar utvecklingen av alla arbetslösa istället för att bidra med arbetslösheten till det lokala föreningslivet och dess ekonomiska vinst som detta genererar.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!