Arbetsmiljöverket kritiserar vårdkaoset

2013-11-25 14:36:20
Sommaren är över, men inte underbemanningen. Under september och oktober gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner på förlossningsavdelningarna på Kvinnokliniken i Malmö och Lund, och enligt Vårdförbundet skärper Arbetsmiljöverket sin kritik.

Personal har tvingats hoppa över luncherna, om någon sjukskrevs måste någon från en annan avdelning komma för att täcka upp, vilket ­medförde en risk då dessa inte alltid haft rätt kompetens till att arbeta med förlossningar, men också en konflikt mellan avdelningar. Patienter som har behövt förlossningstid har hänvisats vidare till andra förlossningsavdelningar.
Ingen kunde undvika nyheterna om och skandalerna med hur vårdpersonal i landet gick på knäna på grund av den belastning som fanns under sommaren – och underbemanningen finns, i likhet med läget i somras, fortfarande kvar. Arbetsmiljöverket, som gjort inspektioner och pratat med personal, har nu lagt ett krav på att Kvinno­klinikens ledning att det måste göras en riskbedömning innan den 15 februari och att denna bedömning måste titta på tidspressen och bemanningen. Arbetsmiljöverkets ­kritik är med ­andra ord befogad, men otillräcklig.

Vården i Sverige
 har under de senaste åren varit hårt ansatt, samtidigt som vården har sålts ut till riskkapitalister. 
Pressen från Arbetsmiljöverket är positiv, men personalen har varit ansatt under flera års tid. Vilket personalen har protesterat emot, anmält och gått ut i media om ­angående nedskärningarna. Att det gjorts en utredning som dessutom ställt krav på politikerna är därför inget att kritisera.
Problemet är att situationen inom vården är akut, det är nu det behövs mer resurser och det är nu som personalen måste få mer att säga till om. Samtidigt som Arbetsmiljöverket presenterade sin utredning av vården i Skåne så lade verket ned en liknande utredning av förlossningsklinikerna i Göteborg, trots att de själva uppger att personalen är stressad.
Vad som behövs är mer personal, återöppnande av avdelningar och demokratisk kontroll av dem som berörs av vården, det vill säga de som arbetar där, de som söker vård och deras anhöriga. Resurserna kommer politikerna inte självmant att ge, utan det krävs kamp och protester.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!