Vänsterframgångar i danska lokalvalen

2013-11-22 13:13:57
Socialistiska Enhedslisten blev den stora vinnaren i tisdagens danska kommun- och regionval.
Enhedslisten gjorde sitt bästa val någonsin – och vann nära 20 procent av rösterna i huvudstaden Köpenhamn och blir näst största parti. Totalt fick partiet 6,4 procent av rösterna i årets kommunval, mot  2,3 procent i det förra kommunvalet 2009 – nästan en tredubbling. Partiet vinner därmed 105 nya kommunala mandat.
 
“Väljarna straffade makten”, skrev den danska tidningen Politiken en ledarkommentar till valutgången.
Särskilt straffade väljarna Socialistisk Folkeparti (danska Vänsterpartiet), som regerar landet tillsammans med Socialdemokraterna. SF gör sitt sämsta val sedan 1981. Partiet rasade från 14,5 procent 2009 till 5,6 procent och förlorade 225 kommunala mandat.
Det är framför allt besvikna SF-väljare som röstat på Enhedslisten. Det är inte minst tydligt i Köpenhamn där SF mer än halveras och partiet förlorade 23 000 röster, medan Enhedslisten går från 10 procent till 20 procent och får drygt 28 000 fler röster än 2009.
Även det andra regeringspartiet – Socialdemokraterna – backar en aning och får totalt 29,5 procent, mot dryga 30 procent 2009. Att Socialdemokraterna även efter valet är landets största parti ska dock inte tolkas som ett stöd till regeringen, totalt får S och SF inte mer än 35 procent av rösterna. Valet var ett uttryck för ett missnöje med klara vänsterförtecken.
Det rasistiska och högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som hoppats på en stor valframgång efter att ha legat kring 20 procent i en del av höstens opinionsundersökningar, fick i valet 10,1 procent, mot 8,1 procent 2009. Men partiet vinner dock sin första borgarrådsplats i Köpenhamn efter en uppgörelse mellan högerpartierna – en blå-blå allians –och ser ut att få en av fem kommunalrådsplatser i Århus, Danmarks näst största stad.
Det största danska högerpartiet Venstre ökade visserligen till 26,6 procent mot 24.4 procent 2009, men den ökningen var helt på bekostnad av ett annat högerparti, Konservative, som bara fick drygt 8 procent, mot över 11 procent 2009.
Valet ger Enhedslisten en reell möjlighet att växa under förutsättning att partiet inte ger något stöd till regeringens högerpolitik utan formerar sig till en röd, socialistisk oppositionen i på riks- och lokalplanet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!