Arresterad för nej till vattenavgifter

2015-02-11 09:34:58

foto: Natalia Medina


Arresteringar av aktivister är den irländska regeringens senaste vapen mot masskampanjen mot vattenavgifter. I måndags morse arresterades fyra aktivister, bland dem parlamentsledamoten Paul Murphy för Socialist Party (CWI på Irland) och andra valda representanter från AntiÅtstramningsAlliansen (Anti Austerity Alliance, AAA). Alla de fyra arresterade är aktiva i Vi Vägrar Betala-kampanjen (We Won’t Pay, nätverk som kämpar emot de orättvisa vattenavgifterna på Irland). De släpptes senare under måndagen, men i tisdags morse skedde nya arresteringar. 

I ett uttalande på morgonen den 9 februari, när de första arresteringarna ägde rum, sa Joe Higgins, parlamentsledamot för Socialist Party (SP, CWI Irland):

– Arresteringen av AAA-parlamentsledamoten Paul Murphy [även medlem i SP], kommunfullmäktigeledamöterna  Kieran Mahon och Mick Murphy [AAA] och en fjärde icke namngiven person är ett billigt försök att svartmåla och försvaga rörelsen mot vattenavgifterna när vi närmar oss en ”nu eller aldrig”-period – räkningar som kommer att skickas ut och proteströrelsen manar till massiv betalningsvägran.

– Detta är resultatet av en ”brotts”-utredning som involverar sex Gardai [irländska poliser] och ett ”händelseförlopp” i Tallaght [södra Dublin] som har pågått sedan i november. Flera personer i området samt aktivister har frågats ut under tiden som utredningen har ägt rum, där Gardai hela tiden har frågat om Paul Murphys koppling till händelserna den 15 november. Vanligt folk i Tallaght och på alla andra platser kommer att se detta som ett skamligt och kriminellt slöseri med polisens tid och resurser.

– Handlar utredningen om något allvarligt brott som har begåtts? Eller handlar det i själva verket om att fabulera fram negativ publicitet mot antivattenavgiftsrörelsen, mot Paul Murphy, mot kommunfullmäktigeledamöterna Kieran Mahon och Mick Murphy, mot Vi Vägrar Betala-kampanjen, AntiÅtstramningsAlliansen och mot Socialist Party?

Ruth Coppinger, även hon parlamentsledamot för SP i Irland, tillägger:

– Varifrån kommer utredningen? Att det handlar om direkta order från regeringen via Justitiedepartementet är möjligt, men mer troligt är att polisen har valt att överdriva händelserna den 15 november förra året för att hjälpa regeringen, som är hårt pressad i frågan om vattenavgifterna.

– Den 15 november svällde en liten protest upp spontant då ryktet spreds om att Tanaisten [vice statsminister] Joan Burton var i området. Detta resulterade i att hon blev försenad i några timmar medan folket klargjorde för henne deras motstånd till vattenavgifterna och hennes attacker på befolkningen som Socialförsäkringsminister.

– Det var en kraftfull men fredlig protest. De AAA-personer som idag har blivit arresterade organiserade inte protesten, men deltog i den och hjälpte dem i att se till att lokalsamhället kunde få fram sina åsikter på ett fredligt sätt. Det är ironiskt att det var samma dag, där och då, som polisen erkände rollen som AAA-aktivisterna spelade och de till och med tackade Paul Murphy efteråt.

– Detta kommer inte att avskräcka befolkningen i Tallaght, sydvästra Dublin eller någonstans i landet från att fortsätta protesterna, särskilt genom att de räkningar som skickas ut i april bemöts av ickebetalning i masskala. Vattenavgifterna kommer att besegras. ■


Onsdag 11 februari äger det rum en protest mot arresteringar utanför Irlands ambassad i Stockholm. All solidaritet behövs – Skicka protestbrev mot den irländska polisens (Garda) övergrepp till pressoffice@garda.ie.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!