Asylforum 2015 – Stockholm Pride

2015-07-31 10:02:17
Asylforum öppnade med en introduktion från volontärer, anställda och RFSL:s (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) ordförande Ulrika Westerlund.

Första delen var en diskussionspanel för att debattera transpersoners rättigheter i asylprocessen.
Panelen bestod av transpersoner vilka har beviljats asyl i Sverige: Miles Tanhira och Laetitia Schteinberg. Även Migrationsverkets hbt-ansvarige Sofia Sjöö och läkaren Cecillia Dhene, som arbetar vid Huddinge sjukhus med diagnostisering och stöd under könskorrigeringsprocessen, deltog.
Laetitia Schteinberg upprepade genom hela diskussionen sin kritik mot Migrationsverkets inkompetens gällande att skilja på sexuell läggning och könsidentitet.
När Schteinberg kom till Sverige med sin partner blev de vid upprepade tillfällen refererade till som ett ”homosexuellt par” och blev vid ett tillfälle tillsaga att det skulle vara bättre om de skulle ”åka hem och leva i hemlighet”.
Hon levde som papperslös under en period när asylprocessen blev för mycket och påpekade att det på många sätt var lättare.

Migrationsverkets Sofia Sjöö svarade att under år 2014 hade de 223 hbt-relaterade asylfall, men saknar statistik över personernas kön eller om deras asylansökan baseras på könstillhörighet eller sexuell läggning. Migrationsverket arbetar med att bli mer normkritiska och försöker belysa skillnaden mellan sexuell läggning och könstillhörighet, enligt Sjöö. Men hon förklarade också att för tillfället får man en dags utbildning i ”jämställd behandling” av hbt-personer.

Asylforum fortsätter med samtal och diskussioner om hbt-rättigheter, trygghet, bostadssituation, och även Dublinförordningen (flyktingar måste söka asyl i ankomstlandet).
Jag frågade snabbt Tine Alavi från RFSL om deras erfarenheter av Dublinförordningen och hon berättade att det är ett hinder som en del av deras medlemmar i RFSL Newcomers möter. På grund av den kan de inte söka asyl under 18 månader och får under den tiden inte möjlighet till kostnadsfri jurist, trots att de är den grupp som behöver det mest.
Hon sa att trots att Migrationsverket numera inte ser lika strikt på dem som kommer under Dublinförordningen från Grekland eller Italien, på grund av den ekonomiska situationen där, skiljer Migrationserket ändå inte mellan länders sociala eller politiska syn på hbt-rättigheter.
På så sätt upprätthålls ändå Dublinförordningen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!