Asylkampen fortsätter

2010-11-24 17:46:15
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Boden har avslöjat de förhållanden som råder för de nya asylsökande i Boden, med institutionsliknande boenden ovärdigt människor som har flytt förföljelse och misär. Den 9 november genomfördes en sittstrejk, där asylsökande med stöd av RS ockuperade Migrationsverk­et i 7 timmar. Nu går kampen vidare.

Medlemmar från RS besöker kontinuerligt migrationsboendet och talar med de asylsökande. En kamrat som talade med Migrationsverkets personal under strejken frågade hur ofta de besöker boendet. Migrationsverket menade att man besöker det ett par gånger i veckan, då man dricker kaffe med de boende och de påstod att de aldrig har hört några klagomål.
Vid RS besök, efter strejken, tillfrågades de boende om detta, men deras svar var att de enda som har besökt boendet är de som då och då städar där.
Vi kan som folkets spioner avslöja att Migrationsverket ännu idag inte har uppfyllt de löften om åtgärder som gavs vid strejken.

När Rättvisepartiet Socialisterna höll partimöte i Boden under måndagen den 23 november kom åtta av de frustrerade asylsökande med för att höra mer om partiet, samt för att diskutera om hur man går vidare i kampen för deras rättigheter.
Ett stort problem är att Migrationsverket skickar ut avslag på ansökningar på svenska, vilket försvå- rar för de asylsökande att överklaga. Man försöker helt enkelt köra över de asylsökandes rättigheter genom byråkratiskt maktmissbruk. Kamraterna kunde direkt hjälpa till med överklaganden.
För att driva kampanjen vidare krävs fortsatta aktioner och de asylsökande beslutade att med hjälp av RS genomföra en ny strejk den 29 november.
Dessutom planeras en offentlig protest i centrum för att slå tillbaka mot den högerpolitik som bedrivs av politiker och som iscensätts av Migrationsverket samt mot det profitmonster som kapitalismen gjort av det kommunala hyresbolaget, som vägrar att hyra ut sina tom­ma lägenheter till Migrationsverket.

Asylkampanjen i Boden betyder inte bara vunna strider för de asylsö­kande utan även för den gräsrotsrörelse som banar väg för ett nytt arbe- tarparti.
Flera av de asylsökande med erfa­renheter från bland annat Rumänien, Serbien, Eritrea och Etiopien är intresserade av partiet och en person gick med i partiet efter mötet.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!