Asylrörelsen Borås manifesterade för rätten att stanna

2013-11-29 20:30:22
Asylrörelsen Borås höll den 23 november en manifestation under namnet Rätt att stanna, en kampanj som organiserar ett femtiotal flyktingar från framförallt Iran och Afghanistan.

90 personer slöt upp till den två timmar långa manifestationen.
Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna, hälsade alla välkomna och berättade om bakgrunden till kampanjen.
– Migrationsverket har börjat massdeportera flyktingar till Afghanistan, trots att till och med de af­ghanska myndigheterna har protesterat mot det. De kan inte garantera tvångsdeporterade flyktingars säkerhet och alla internationella ­bedömare, däribland UNHCR, anser att säkerhetsläget kommer att förvärras ­nästa år, när de internationella styrkorna lämnar Afghanistan.
– Rätt att stanna är en kampanj för rätten till asyl i Sverige, men ­också för rätten till lika villkor på arbetsmarknaden, rätten till vård, bostad och skola. I nuläget lever tiotusentals flyktingar gömda i Sverige, av rädsla för att bli gripna av polisen och utvi­sade till därifrån de tvingats fly, avslu­tade Stefan.
Talade gjorde även flyktingar på svenska, dari, farsi och arabiska. De talade om den situation de tvingats fly ifrån, de hemska förhållanden som de lever under i Sverige, men också om hopp och kamp, om behovet av att gå tillsammans för att kräva sin rätt.
Asylrörelsen Borås består av Af­ghanska Kulturföreningen, Iranska flyktingars riksförbund, Romani Kulturförening samt Rättvisepartiet Socialisterna.
Qasim Najafi, ordförande för Af­ghanska Kulturföreningen:
– Vi samlas för att visa solidaritet med de som har utvisats och de som kommer att utvisas. Ni vet hur läget är i Afghanistan, det finns ingen säkerhet där. När som helst och var som helst kan bomber explodera eller självmordsbombare slå till.
– Det finns två alternativ för de som är kvar i Afghanistan: antingen går de till talibanerna eller så ­tvingas de in i knarkindustrin. Folket i Afghanistan saknar framtid, avslutade Qasim.

Under demonstrationen gick namnlistor runt och flyktingar som vill delta i kampanjen fyllde i sitt namn. Kontakter knöts inför det fortsatta arbetet med kampanjen och in­om kort kommer nästa möte hållas för att planera nästa aktivitet.

RS Borås

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!