Allt fler avrättas i Iran

2013-11-28 17:08:05
Antalet avrättningar i Iran har ökat dramatiskt under 2013, sedan den så kallade moderate presidenten Hassan Rohani tog över posten.
 
I Iran avrättades officiellt 314 personer under 2012, men som Amnesty påpekar sker många avrätt­ningar i hemlighet och ytterligare minst 230 avrättningar ska ha skett.
Enligt en sammanställning avslöjas det att detta har ökat markant och sedan Rohani tillträdde som president efter valet som hölls i juni i år har över 300 personer avrättats i Iran.
Rohani tillträdde den 4 augusti i år och sedan dess avrättas i snitt tre personer per dag i Iran.
 
Avrättningarna har skett i fängelser, som offentliga massavrättningar och över 50 stycken har genomförts i hemlighet.
Till exempel bekräftades minst 27 avrättningar i flera fängelser runt om i Iran torsdagen den 22 augusti i år.
”Iran verkställer fler avrättningar per capita än något annat land i världen. Än så länge under 2013 har Iran avrättat minst 402 personer”, skrev International Campaign For Human Rights in Iran den 8 oktober.
 
Flera av de avrättade är kurdiska politiska aktivister.
Den 13 november avrättades den kurdiske politiska aktivisten Sherko Moarefi, 32 år gammal i Saghes fängelset.
De som påstod att Rohani skulle bedriva en mindre repressiv politik än andra av landets ledare har avslöjats som antingen naiva eller hycklare.
Trots den ökade takten i antalet avrättningar fortsätter västvärldens ledare att tala om en öppning av samarbetet med Iran efter Rohanis tillträdande. Detta avslöjar att ekonomiska intressen står över frågan om mänskliga och demokratiska rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!