Asylrörelsen Stockholm tar sikte på viktiga strider

2012-12-06 15:49:20
40 aktivister deltog på söndagens konferens med Asylrörelsen Stockholm.

Aino Gröndahl, jurist på RFSL, talade om hur hbtq-flyktingar skickas till länder där samkönade relationer är kriminaliserade, även belagda med dödsstraff. Asylrörelsen Stockholm och RFSL Newcomer siktar på att nästa år upprepa det lyckade Asylforum som organiserades gemensamt på årets Pride.
En ny facklig arbetsgrupp bildades under workshopen om det fackliga uppropet. Arbetsgruppen ska fortsätta sprida det fackliga uppropet mot tvångsutvisningar och andra fackliga uttalanden, för att i januari samla ihop en facklig delegation att lämna över upprop och uttalanden till migrationsminister Billström och Migrationsverket.

Det fackliga uppropet ”Vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar” har hittills antagits av Kommunal sektion 30, Kommunals arbetsplatsombud på Nobinatrafiken, Lärarförbundets avdelning i Boden, Kommunals klubb i Hässelby-Vällingby och SEKO Post Skärholmen-Hägersten. Kommunal Stockholms län (representantskapet) har antagit ett uttalande mot medverkan vid tvångsutvisningar och hela LO Stockholm ett uttalande för att den fackliga och politiska flyktingen Ezzat Dolatabadi ska få asyl.

En annan arbetsgrupp bildades för att hjälpa människorättsaktivisten Ayman Amin som riskerar att utvisas till fängelse i Sudan.
Amineh Kakabaveh från föreningen Varken hora eller kuvad höll i en workshop om kvinnors asylskäl.

Mötet diskuterade också de ekonomiska utmaningarna för Asylrörelsen Stockholm. I augusti och september lyckades aktivister hindra polisens försök att deportera Siavash Rahimi på flyg till Iran under tre veckors tid. Det innebar en stor skuldsättning för Asylrörelsen Stockholm, då medel saknades för de nödvändiga utläggen. Efter en lyckad stödfest finns nu lite över 2 000 kronor på kontot, men det är inte tillräckligt för att klara allt viktigt arbete.
Minst 9 750 kronor behöver samlas in för att täcka rättsliga kostnader för upprättelse åt den syriska demokratikämpen Fares Mahmud.
Bidrag kan göras till bankgironummer: 813-1674.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!