Asylsökande Rebwar: ”Jag vill leva”

2010-02-10 17:32:35
Rebwar Hussein är 48 år och politisk flykting från Irak. Han är författare till böcker mot förtrycket av kvinnor i Irak och Kurdistan och mångårig kämpe för mänskliga rättigheter. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna känner honom mest som en hängiven kämpe för rätten till asyl och ordförande i Irakiska flyktingars riksförbunds Göteborgssektion.

Rebwar har sökt asyl i Sverige sedan 2003. Han tvingades fly efter att politiskt ha kämpat mot såväl den irakiska som den kurdiska regimen. Un- der Saddam Husseins styre fängslades han i sju månader efter att ha gripits av säkerhetspolisen i Kirkuk.
År 2002 skrev han boken Relationen mellan män och kvinnor inom islam där han kritiserar det islamiska styret i Irak och Kurdistan. Boken har fått spridning i både Irak och Kurdistan, men framförallt underjordiskt.
Rebwar har inte sett sin fru eller sina barn sedan han flydde, men han kan inte återvända. Det skulle riskera både hans och deras liv.
Situationen har gjort att Rebwar mår psykiskt dåligt.Trots detta kämpar han hårt för andras rätt till asyl, jobbar frivilligt med Röda Korset och besöker flyktingar som sitter på förvaret i Kållered.
– Vi har avslöjat avtalen som Sverige har med Irak om utvisningar till Kurdistan.
Rebwar är också en av de som var med och lanserade nätverket Asylrörelsen. Han är internationellt känd för sitt arbete och en flitig debattör och skribent om kvinnors rättigheter. Hans debattartiklar har skapat ­fiender av islamiska grupper, men uttalade hot mot honom kommer även från det styrande partiet PUK i Kurdistan.

Rebwar hotas nu av utvisning.
– Situationen är värre idag än den var under Saddam då jag satt i fängel­se. USA:s ekonomiska intressen beta­las idag med irakisk olja och blod.
– Trampa inte på de mänskliga rättigheterna, jag vill leva – inte bara överleva. Ge mig asyl, avslutar Reb­war Hussein.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!