Asylsökande sparkas ut på gatan – ”Det här är bara början”

2016-07-13 11:42:37
Efter regeringens korståg mot flyktingar det senaste året och efter att riksdagen röstade igenom en historisk försämring av flyktingars rättigheter kastas nu asylsökande ut på gatan.

Sedan den 1 juni får inte längre människor som har nekats uppehållstillstånd bo kvar i Migrationsverkets boenden och inte heller någon dagersättning. Enligt  Migrationsverkets statistik har 2 400 asylsökande mist sin ersättning och minst 1 700 har mist sitt boende. De vanligaste nationaliteterna bland dessa 2 400 människor är somalier, etiopier, irakier och statslösa, men även många av okänd nationalitet finns inräknade.
Flera av dessa människor kan inte tvångsutvisas enligt lag då länderna anses för osäkra, utan bygger på att personen ”frivilligt” vill återvända. Det gäller exempelvis för personer som har flytt från Irak och Eritrea. Men det har inte hindrat Sverige tidigare från att tvångsutvisa flyktingar till dessa länder i alla fall, och vem vill frivilligt återvända till ett krig, förtryck eller mänskligt lidande? Ingen väljer självmant att fly – det är något man tvingas till på grund av en extremt ohållbar och/eller livshotande situation.

Många flyktingar har nu vänt sig till Svenska kyrkan, vilka varnar för ett stort mänskligt lidande. Detta kommer bli särskilt märkbart när regeringens direktiv och extraresurser till polisen om att
80 000 flyktingar ska utvisas ur Sverige sätts i effekt. Det kommer att bli ett REVA på steroider.
– Det här är bara början, vi vet inte hur många det handlar om. Vi vet att det är mellan 50 och 100 stycken i Bodenområdet som fått det här beslutet. Vi vet inte hur många det är som sitter hemma och tynar bort. Vi vet inte om det är någon som känner att slutet är här och inte kan leva längre. Det är en mardröm helt enkelt för det är ingen som har ansvar för de här människorna, säger diakon Rickard Fjällström i Boden till Sveriges Radio den 6 juli.
Mot denna inhumana politik måste en massiv rörelse återuppbyggas kämpar för flyktingars rättigheter – mot högerpolitik och kapitalism.
• Riv upp den nya asyllagen och EU:s flyktingmurar.
• Återinför rätten till asyl.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretagen och bankerna betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!