”Återinför asylrätten”

2006-12-10 18:25:28
• Hur kan ni påstå att 4-åringar är spädbarn?
• Varför kommer inga besked för flyktingar från Kongo och Afghanistan?

Migrationsverkets Peter Mokvist fick en svettig kväll på ABF-huset den 14 mars. Mer än hundra flyktingar ställde krav och frågor.
Peter Mokvist är högste ansvarig för den tillfälliga asyllag som infördes i höstas och gäller till den 31 mars. Lagen infördes efter de massiva kraven på amnesti, och skulle enligt s-regeringen och samarbetspartierna (miljöpartiet och vänsterpartiet) innebära att humanitära skäl skulle få större tyngd. Bland annat att ”de flesta barnfamiljer” skulle få uppehållstillstånd. Nu visar Migrationsverkets egna prognoser att det blir nej i cirka hälften av de 29 000 ärenden verket har.

Ingen verklig amnesti
Det innebär att bara tio procent av dem som inte tillhör barnfamiljer får stanna, enligt flyktingadvokaten Sten De Geer.
Mötet på ABF-huset den 14 mars leddes av Anita Dorazio, en av landets mest erfarna kämpar för flyktingars rättigheter. Hon pressade Peter Mokvist med flera viktiga frågor:
– Hur går det för bosniska familjer som varit på flykt i 10-12 år men där barnen, som gått i svensk skola, har fyllt 18 år? Varför får flyktingar från norra Irak bara ett tillfälligt tillstånd för tolv månader? Varför utvisas flyktingar till Iran, fast landet inte tar emot dem?
Peter Mokvist svarade att barn över 18 år inte längre är barn, att situationen i norra Irak blir allt bättre och att Iran visst tar emot flyktingar. Mokvist fick stöd av s-riksdagsmannen Yilmaz Kerimo som underströk att den nya lagen inte är en amnesti.
– Vi har fått nej, trots att min son, som är fyra år, är född i Sverige? Hur kan han räknas som spädbarn utan stark koppling till Sverige? Den frågan från Walter, flykting från El Salvador, fick starkt stöd av publiken och satte hård press på politikerna.
– Det vore fel av oss som politiker att uttala oss, svarade Yilmaz Kerimo till sist.
Han fick dock skarp kritik av miljöpartiets Alf Karlsson, som lovade att frågan ska komma upp under vårens budgetförhandlingar. V och mp säger att Migrationsverket helt enkelt bryter mot lagen.
Mulenga och Christian från Kongo ställde båda frågor om hur Migrationsverket och politikerna bedömer situationen i landet.
Fem miljoner människor har dött som ett resultat av krigen som härjat landet sedan 1996. Nu ska Sverige och EU skicka nya trupper till Kongo. Hur kan ni då utvisa flyktingar dit?

”Jag vet inget om Kongo”
Peter Mokvist erkände att han inte kände till läget i Kongo men lovade till sist en träff mellan Migrationsverket och flyktingarna från Kongo.
Liknande frågor och krav ställdes också från representanter för flyktingar från Afghanistan och Bangladesh. Många upprörda röster höjdes mot beslutet att säga nej till den familj som väntat i många år, men som under sex timmar besökte Oslo. De hade därmed genomfört sin egen utvisning, påstod Peter Mokvist.
Flyktingar och medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna delade ut två flygblad, om Kongo och om Walter och hans familj, samlade namn och sålde ett 10-tal Offensiv.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!