Australien: Flyktingar i fångläger

2016-05-11 11:20:23

foto: Daniel Garrett
I Hongkong kämpar Socialist Action (CWi Hongkong) mot de inhumana flyktinglägrena. Hongkongbaserade Kwokbröderna äger bland annat en del av de inhumana lägrena.

De styrande i Australien står för en dyr, hemsk och rasistisk politik. Australien har skickat tillbaka tamiler till den anti-tamiliska regimen i Sri Lanka och vietnameser tillbaka till diktaturen i Vietnam. Många har tillåtits dö i havet.

Förra veckan satte den iranska flyktingen Omid Masoumali eld på sig själv efter tre år i ett australiensiskt flyktingläger på ön Nauru i Stilla havet. Innan han tände eld på sig själv sade han enligt uppgifter att ”jag står inte ut längre”. Han dog från skadorna blott 23 år gammal. Två dagar senare satte den 21-årige somaliern Hodan Yasin också eld på sig själv i Naurus flyktingläger. Hennes tillstånd är kritiskt.

Australien håller uppemot 2 000 flyktingar i flyktingförvar. Men sanningen är att dessa är fängelser. Två av dessa fängelser finns utanför gränserna. Papua Nya Guinea och Nauru mutas av den australiensiska regeringen till att acceptera dessa fängelser.
Den australiensiska regeringen skämdes nyligen ut när Högsta domstolen i Papua Nya Guinea dömde att lägret på ön Manus var olagligt. Rätten skrev att flyktingarna var ”förda med tvång till Papua Nya Guinea” och hölls i byggnader ”omgärdat av rakbladstaggtråd”.
Australiens flyktingförvar har beskrivits som ”tortyr”. Vissa flyktingar har hållits i lägren i åratal och lämnar dem med extrema psykiska hälsoproblem. I förvaren får de utstå mobbning och otillräckliga faciliteter. Åtminstone en flykting har dött i lägren på grund av undermålig sjukvård. Dussintals självmord har ägt rum och självstympning är vanligt.
Regeringen slösar över 6 miljarder kronor om året till olika privata företag för att hålla igång flyktinglägren. Dessa inkluderar Wilson Security, företaget som ägs av de korrupta Kwokbröderna från Hongkong. Australien spenderar mellan 1,4 miljoner och 2,4 miljoner kronor per år på varje flykting i lägren. 2,4 miljoner motsvarar åtta heltidsanställdas löner.

Socialist Party i Australien (CWI Australien) kampanjar för flyktingars rätt till att bosätta sig i bostadsområden. Vi kräver att de pengar som slösas bort på flyktinglägren ska användas för att finansiera jobb, bra offentligägda hushåll och tjänster för såväl flyktingar som för alla andra.
Tiotusentals australiensare protesterar mot att flyktingar fängslas varje år. I februari vårdades ett flyktingbarn vid namn Asha på ett sjukhus i Brisbane. Regeringen ville utvisa Asha till ett flyktingläger utanför landets gränser, men personalen på sjukhuset vägrade att tillåta detta. Lokalsamhället hade en slags strejkvaktskedja kring sjukhuset, där de stannade varje bil med krav på att få undersöka den för att se till att Asha inte fördes iväg. Regeringen har för tillfället tvingats till reträtt vad gäller att utvisa Asha till ett flyktingförvar.

Den härskande klassen i Australien har en lång historia av rasistisk anti-immigrationspolitik. Under 1850-talet infördes restriktioner mot kinesiska immigranter. Den ”vita Australienpolitiken”, som fördes från år 1901 till 1966, skapades för att begränsa invandring av icke-europeiska människor. Politiker pratar om den ”gula faran” – ”gula” är ett rasistiskt tillmäle som används mot asiater.
Under 1990-talet lanserades partiet ”One Nation” (En nation) för att motsäga sig den kinesiska invandringen. Dess ledare, Pauline Hanson, sade till australiensare att ”vi är i fara för att bli översvämmade av asiater”. Socialist Party organiserade motstånd mot One Nation, ledde skolstrejker och tog del i protester mot deras anti-asiatiska rasism.

Rasism används som ett verktyg för att splittra arbetare och för att distrahera australiensare genom att få dem att lägga de problem som kapitalismen orsakar på flyktingar, som massarbetslöshet och nedskärningar på välfärden. Nyligen har denna rasism använts mot människor från Mellanöstern och flyktingar har varit måltavlan.
Ifjol organiserade Socialist Party en demonstration med 3-4 000 deltagare mot de nya rasistiska grupperna som har bildats för att trakassera muslimer. Kapitalism och rasism är internationellt och vår kamp mot det måste också vara internationell.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!