Avkriminalisering av abort i Uruguay?

2012-10-05 20:54:51
Uruguays kongress röstade nyligen igenom ett nytt lagförslag som innebär att abort avkriminaliseras. Men än är det bara ett förslag. För att bli lag måste det också gå igenom och godkännas av Senaten.

Redan 2008 röstades ett liknande lagförslag igenom, men den dåvarande president Tabaré Vasquez från socialdemokratiska Partido Socialista lade då in sitt veto och stoppade försla­get. Det resulterade i stora protester från kvinnorättsrörelsen och inom den regerande Breda Fronten – Frente Amplio.
Uppskattningsvis genomförs det 33 000 illegala aborter varje år i Uruguay. Lagförslaget ger kvinnor ­rätten till abort under de första tolv veckor­na av graviditeten. Förslaget avkriminaliserar även senare aborter om kvinnans eller fostrets liv hotas. Om kvinnan våldtagits har hon rätt till abort upp till 14:e veckan. Det är dock fortfarande en öppen fråga hur lagen kommer att fungera i praktiken, om den godkänns av senaten.

Trots att det är ett framsteg i förhållande till dagens lagstiftning och har kommit till stånd efter kvinno- och arbetarrörelsens långa kamp, är många kvinnorättsorganisationer kritiska.
Kvinnorättskämpar anser att förslaget så som det är utformat idag är förkastligt. Det är fortfarande inte kvinnan själv som bestämmer över sin kropp, säger den landsomfattande kampanjen för fri abort.
”Kvinnan måste uppfylla en rad krav och om hon inte gör det är en abort fortfarande olaglig. Det är ­alltså inte kvinnan som har sista ordet över sin kropp.­ Bland annat måste kvinnan som vill göra abort först motive­ra varför, till både läkare och socialarbetare. Sedan ska hon gå hem och reflektera i fem dagar för att därefter förklara hur hon kommit fram till sitt beslut”, säger Alicia Benitez, samordnare för den landsomfattande kampanjen för fri abort i Uruguay.

Kvinnors ställning och rättigheter är starkt sammankopplad med arbetarklassens kamp och framflyttade positioner.
I Latinamerika, som är starkt påverkat av katolska kyrkan, är Kuba undantaget tillsammans med några små karibiska öar om att ha legaliserat abort. I Uruguays grannland Argentina och i Colombia är abort ­legalt vid fall av våldtäkt eller om kvinnans liv är i fara.
Den nu sittande presidenten för Frente Amplio, den tidigare Tupamarosgerillaledaren Jose Mujica från MPP har utlovat att följa parlamentets röst.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!