Avskedandet av Per Johansson – AD:s behandling dröjer

2006-07-28 14:09:39
Arbetsdomstolens (AD) behandling av Connex avskedande av Per Johansson, stridbar före detta ordförande i Seko klubb 119 i Stockholm, dröjer till någon gång mellan slutet av november och början av januari nästa år. Då väntar ett stort och principiellt viktigt mål med minst 14 vittnen och tre dagars förhandlingar i AD.

Per Johansson deltog tisdagen 23 maj i en förberedande AD-förhandling tillsammans med en representant från fackförbundet Seko och två jurister från LO-TCO Rättsskydd.
–  Det visade sig att Connex skalat bort mycket av de ursprungliga anklagelserna och samtidigt lagt till en del, säger han till Offensiv.
Ändå återstår 22 ”bevispunkter”, ned från 30.

Var ligger betoningen?
–  På mediagrejerna (d v s fackklubbsordföranden Per Johanssons offentliga kritik av Connex bristande säkerhet). Samtidigt finns anklagelserna om att jag skulle ha hotat och skrämt medarbetare (dvs chefer) också kvar. Utlösande för avskedandet var uppenbarligen ett internt skriftligt svar på ett arbetsgivardokument. Bland de grejer som lagts till finns mitt tal till demonstrationen på Sergels torg, där jag bland annat sagt att Connex spelar rysk roulette med säkerheten.
På frågan av Per Johanssons advokat vad hans hotelser skulle ha bestått av har Connex ännu inte presenterat något svar. Ändå har ett år gamla anteckningar om att han skulle ha haft en ton som varit ”närmast hotfull” av arbetsgivarsidans jurister kallats ”olaga hot”.

Säkerhetsbrister

Mot att Connex vinner på den punkten talar att AD nyligen i ett annat mål underkänt en uppsägning av en kommunalare som skällt ut chefer i betydligt fränare ordalag än den avskedade tågföraren Per Johansson.
I sakfrågan om den bristande säkerheten i tunnelbanan har Seko klubb 119:s och Per Johanssons kritik bara fortsatt att bekräftas. I slutet av april såg sig till och med landstingets egna revisorer tvungna att komma med allvarliga anmärkningar mot SL och Connex när det gäller brandsäkerheten.
–  En fördel med att AD dröjer för min del är också att Haverikommissionen om branden i Rinkebys tunnelbanestation då hinner komma, säger Per Johansson.
Därmed riktas ännu större uppmärksamhet mot hur AD ska ställa sig till Connexchefens Pelle Svenssons uttalande om att offentlig facklig kritik mot säkerheten för tunnelbanans förare och miljoner resenärer är ”en kampanj som inte hör hemma på en avreglerad och konkurrensutsatt marknad”. Ett ramaskri av vrede kan väntas om Connex skulle få rätt på den punkten.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!