Avtal om renovering av Husby

2009-06-17 17:57:21
Svenska Bostäder (SB) och Hyresgästföreningen har efter ett långvarigt samråd i det s k referenskvarteret på Trondheimsgatan i Husby kommit överens om en modell för renovering och hyresgästinflytande som får stor betydelse för alla hyresgäster i Stockholms ytterstad. Dessvärre betyder av- talet en smärtsam hyreshöjning med minst 700 kronor i månaden.

Både SB och Hyresgästföreningen ta­lar nu efter den 14 månader långa kraftmätningen med Husbyborna, då många chefers huvuden har rullat, om ett starkt inflytande för de boen­de. ”I hus för hus ska lokala samrådsgrupper besluta om de vill göra en bas-, utökad eller omfattande upprustning. Efter renoveringen har hyresgästerna rätt att flytta tillbaka till den standard och hyresnivå som passar dem bäst”, skriver SB.

Enligt ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M), som är ordförande i SB, ska ramverket inte bara gälla Husby och SB:s totalt 6 000 lägenheter runt hela Järvafältet.
– Nu finns ett ramverk för att utveckla Stockholms miljonprogramsområden tillsammans med de boen- de, säger Larsson.
Inom hyresgästföreningen, som hoppas att modellen även ska användas av andra bostadsföretag, firas avtalet som en banbrytande framgång.

– Vi är nöjda. Nu får hyresgästerna oavsett vad de väljer mycket för pengarna, säger Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i re- gion Stockholm.
Avtalet innebär att hyresgästerna kan välja mellan tre nivåer, där den lägsta basnivån höjer hyran med 700 kronor för en trea. Det är 70 kronor mer än standardpriset för en badrumsrenovering vid stambyte.
I denna basupprustning, som enligt Jan Hanspers i Hyresgästförenin­gen ska gälla tre av de fyra husen i re- ferenskvarteret, ingår stambyte med ombyggt och helkaklat badrum, nya vitvaror i köket, ny el i hela lägenheten samt nya golv, tapeter, innerdörrar och garderober efter behov. Enligt SB ingår även nya entréer, nymålade trapphus, elektroniskt passersystem och säkerhetsdörrar till alla lägenheter. Dessutom ingår ny trapphusentré och renoverad fasad samt en upprustning av gården.
– En grymt j-a bra bottenplatta, anser Hanspers
I nivå två höjs hyran med 29 procent. Då får man också tilläggsisolerade fasader och bättre ventilation, köksutrustning och ljudisolering. I ni­vå tre handlar det om nyproduktionsstandard med 58 procent högre hyra. Inom referenskvarteret ska denna ni­vå bara gälla det sedan länge tomma s k brandhuset. Där blir det nya lägenhetsstorlekar, nytt trapphus och borttagna loftgångar, som görs om till extra balkonger.
För Nätverket Järvas Framtid, som stått i spetsen för Husbybornas protester mot de ursprungliga planerna på omfattande rivningar och lyxrenoveringar, är det en viktig seger att detta stoppas. Samtidigt ifråga­sätter nätverket flera inslag i avtalet.

Om stambyten är oundvikliga gäller ett generellt badrumsavtal, som höjer hyran rakt över med 630 kronor. Enligt SB:s nya vd Pelle Björklund är det hög tid att påbörja stam- byten för att undvika framtida vatten­skador.
– 700 spänn är mycket pengar, sä­ger truckföraren Christer Schröder, som evakuerats från ­referenskvarteret till en lägenhet i Vällingby och som nyss har blivit arbetslös.
Nu tvekar han om han har råd att flytta tillbaka, samtidigt som han frågar varför hyresgästerna ska stå för kostnaden för stambyten.
Järvas Framtid ifrågasätter om stambyten är nödvändiga redan nu. Om stambyten måste göras i hus som är byggda så sent som i mitten av 1970-talet är den troligaste orsaken bristande underhåll, som i så fall SB borde stå för.

Om generella stambyten görs vill nätverket ha ett körschema som börjar med de hus där det behovet är störst. Enligt Svensk byggvårdsförening finns det sedan 20 år en alternativ metod med rörinfodring, där mekanisk rensning och inplastning av avloppsrören kan göras till en tredjedel eller en fjärdedel av kostnaden. Även den möjligheten måste prövas.
Nätverket kritiserar också att en högre ambitionsnivå på energibesparingen ska motivera en högre hyra. Att spara energi höjer investeringskostnaden, men sänker kostnaden för driften minst lika mycket.
Fortsatta samråd kvarter för kvarter är ändå en framgång som betyder att allt fler hyresgäster kan bidra till att fördjupa diskussionen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!