
Avtalet innebär en skarp omsvängning från USA-imperialismens sida. President Barack Obama och utrikesminister John Kerry har i några veckor försökt att övertyga både sina allierade och opinionen i USA om att en militär attack är absolut nödvändig.
Nu är en sådan attack tills vidare lagd på is, efter ett ingripande som har stärkt Rysslands auktoritäre president Vladimir Putins prestige. Putin såg att Obama trots allt tvekade. Obama själv betonade att det handlade om en bestraffningsaktion mot kemiska vapen.
Helgens avtal säger att alla anläggningar för kemiska vapen ska vara inspekterade senast i november och att produktionen då ska ha upphört. De ska sedan förstöras under första halvåret 2014. Det ska handla om 1 000 ton kemvapen på 45 olika anläggningar.
Den syriska regimen bekräftar detta när den beskriver uppgörelsen som en seger. Assads regim har stärkt sin ställning militärt det senaste halvåret och anser sig nu ha avvärjt hotet från USA.
Obama hyllade uppgörelsen och sa att den är en grund för en politisk uppgörelse om fred i Syrien. Han påstod att den inte skulle ha varit möjlig utan USA:s vapenhot.
Alla tidigare krigshökar i Frankrike och Storbritannien stödjer också avtalet.
Talesmän för den officiella oppositionen, Syrian National Coalition (SNC) med bas i Turkiet, var långt ifrån lika positiva. De hade hoppats på ett USA-anfall, men anser att effekten nu blir att Assad sitter kvar åtminstone till 2014.
”USA bryr sig inte om det syriska folkets liv och väl”, kommenterade SNC:s militäre ledare, general Idriss.
SNC valde i helgen en ny premiärminister som direkt uttalade sig för upptrappad konfrontation inom rebellsidan mot de jihadister som har blivit allt mer dominerande.
IHS Jane’s, ett brittiskt underrättelseföretag specialiserat på militären, uppskattar i en ny rapport att det finns 100 000 soldater på rebellsidan i Syrien, fördelade på 1 000 olika grupper. De bedömer att 10 000 tillhör de två al-Qaidagrupperna al-Nusra och Islamiska staten i Irak och Levanten. 30 000-35 000 krigare sägs ha en liknande inställning, men utan koppling till al-Qaida och ytterligare 30 000 vara mer moderata islamister.
Rapporten bekräftar uppgifterna om att jihadisterna är de mest aktiva på rebellsidan, med attacker mot bland andra kurder och alawiter.
Striderna mellan armén och rebellgrupper fortsatte under helgen.
Över 150 000 har dödats under 2,5 års krig och över fem miljoner har tvingats fly inom landet eller till grannländerna. I helgen anlände en båt med 500 syriska flyktingar till Italiens kust.
Obama och Kerry är kanske lättade över att anfallet har skjutits upp, med tanke på opinionen i USA, kostnaderna och förstås erfarenheterna från Irak och Afghanistan.
Faran för ett anfall från USA-imperialismen är dock inte över. Om avtalet inte håller, vilket inte alls är osannolikt, kommer det forfarande att vara svårt för Obama att inte agera.
De makter som stödjer de båda sidorna i kriget – Iran och Ryssland bakom Assad samt Saudiarabien, Turkiet, Qatar och USA bakom olika rebellgrupper – kommer inte att avbryta sina insatser. Inbördeskriget i Syrien handlar om makt och olja i hela Mellanöstern.
Rättvisepartiet Socialisterna/ Offensiv är emot ett USA-anfall, samtidigt som vi är motståndare till Assads regim och de väpnade grupper som är jihadister eller har USA-stöd.
Vi uppmanar till ett folkligt, demokratiskt motstånd, över etniska och religiösa skiljelinjer.
Per-Åke Westerlund