Avvisningar till Grekland stoppas

2010-11-10 14:01:11
I EU råder idag Dublinförordningen, en slags förstalandsprincip, i asylärenden. Detta innebär att en flykting mås­te söka asyl i det första land som han eller hon sätter sin fot i. Eftersom många flykt­ingar, speciellt de från Nordafri­ka och Mellanöstern, kommer in i Europa genom Grekland tvingas de söka asyl i ett land som bara beviljar cirka en procent av asylansökningarna.

Nu har Migrationsverket beslutat att stoppa avvisningar av asylärenden till Grekland. Anledningen till att avvisningarna stoppas är den fruktansvär­da situationen för flyktingar i landet. En situation som länge varit känd av det svenska Migrationsverket, men som inte hindrat att man skickat tillbaka närmare 2 000 flyktingar till landet bara under de tre senaste åren. Bortsett från minderåriga har Migrationsverket följt Dublinförordingen till punkt och pricka, något som andra länder har varit betydligt mer försiktiga med.
De sociala förhållandena för asylsökande flyktingar i Grekland är miserabla. Ekot rapporterade i juli 2009 om situationen för flyktingar i landet och en anställd på Läkare utan gränser berättade då om de omänskliga förhållanderna i flyktinglägren. För­utom att väntetiden för att få sitt asyl-ärende prövat kan vara flera år lever de flesta flyktingar dessutom under minst sagt orimliga förhållanden un­der väntetiden. Han sa bland annat att flyktingarna inte har tillgång till vatten, dusch, toalett eller ens tak över huvudet.

Den grekiska regeringen har fått hård kritik från andra EU-länder men också från olika flyktingorganisationer. Den första åtgärden som vidtagits är att man begärt hjälp av EU:s byrå för gränskontroll, Frontex, för att stärka gränsbevakningen mellan Grekland och Turkiet. Flyktingpolitiken i Grekland och EU är ett tydligt exempel på att grundläggande män­skliga rättigheter helt förbises till förmån för vinst.
Istället ska ärendena prövas i Sverige. Sverige har dock en allt annan än rättvis flyktingpolitik och ett rättvist migrationsverk.
Elva gånger har Sverige dömts av FN:s tortyrkommitté för att ha utvisat flyktingar till länder där de riskerar att utsättas för tortyr, mer än något annat land i hela världen. År 2009 nekade Sverige sju av tio asyl. Mellan januari och juli i år hade endast 5 pro- cent av de avgjorda asylfallen hos Mi­grationsverket beviljats asyl enligt flyktingkonventionen. Att avvisningarna till Grekland upphör är givetvis bra, men flyktingpolitiken är milt sagt bristfällig i hela Europa och de sociala försämringarna i kölvattnet av finans-krisen skapar en allt mer ohållbar situation för asylsökande.

Jakten på flyktingar blir allt hetsigare, den grekiska regeringen gör razzior mot flyktingläger, Frankrikes president Sarkozy massutvisar romer m m.
Rasismen är de styrandes kil i ­arbetarrörelsen och splittrar kampen underifrån. Det kapitalistiska systemet lägger inte bara grunden för, ut­an göder även rasismen i samhället. Kampen mot rasismen och för att åt­erinföra den i praktiken bortskaffade rätten till asyl måste gå hand i hand med klasskampen.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!