Baden i Angered hotas på nytt

2015-06-18 10:00:03

foto: Elias Theodorsson
Vänsterpartiet sviker bad- och gymverksamheterna i Angered.

Nya hot riktas mot Hammarbadet och Rannebergsbadets framtid då Vänsterpartiet sviker i frågan om bad och gym i Angered.

Till Offensiv bekräftar Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar att det rödgrönrosa styret planerar att stänga ett av dessa två bad- och gymverksamheter.

–Just nu är det inte försvarbart att lägga så stora summor på ett fallfärdigt bad. Idrotts- och föreningsnämnden får välja att prioritera ett bad. Det är såpass dyrt att på sikt vore det bättre att bygga helt nytt än renovera, säger Daniel Bernmar (V).

Det har varit många turer om bad- och gymverksamheterna i Angered. Protester har pågått under två års tid.

Vänsterpartiet var tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet med och stängde Rannebergsbadet år 2013. Hammarbadet stod på tur, men tack vare protester organiserade av Rättvisepartiet Socialisterna öppnades Rannebergsbadet på nytt och Hammarbadet hölls öppet ett år extra då politikerna inte ville gå igenom en valrörelse med protester mot nedläggning.

Sedan kom en ny vända då båda baden hotades av stängning. Men tack vare nya protester, som nu även engagerade fackföreningen Kommunal och Hyresgästföreningen, bollade idrotts- och föreningsnämnden över frågan till kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet i Angered och de rödgröna i idrotts- och föreningsnämnden svarade att man ville bevara och renovera båda baden. Man använde liknande formuleringar som hade lyfts fram av protesterna om simkunnighet, friskvård och trygghet.

Vänsterpartiet i Angered uttalade sig om att man ville bevara baden, även om de inte aktivt deltog i kampen.

Om Vänsterpartiets kommunstyrelseledamöter och kommunalråd är av andra åsikter än medlemmar i V och får köra sitt eget race utan demokratisk kontroll av partiets medlemmar betyder det ett stort demokratiskt underskott inom V. Om så inte är fallet, om frågan har diskuterats i partiet och man nu har ändrat sig, betyder det att Vänsterpartiet sviker i frågan.

Vilket som betyder det att Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet  och Feministiskt Initiativ är direkt ansvariga för att man stänger ett bad i Angered – samtidigt som man talar om satsningar.

Sedan bollas frågan tillbaka till idrotts- och föreningsnämnden om vilket av baden som ska bevaras.

På Vänsterpartiet Angereds facebooksida skriver ordföranden för V i Angered, Lisa Sergeeva: 

”Att ingå en koalition innebär kompromisser. Vänsterpartiet styr inte ensamma, vi ingår i en koalition. Detta innebär att vi har tre andra parter att förhålla oss till, ibland blir kompromisserna direkt till vår fördel, ibland inte. Självklart finns valet att stå på gator och torg och skrika sig hesa över populistiska frågor, men vi väljer att vara ett seriöst parti som är med och leder Göteborg istället.”

Rättvisepartiet Socialisterna står fast vid sina krav: Bevara, renovera och utveckla båda baden i Rannebergen och Hammarkullen. 

Ställ inte stadsdelar mot varandra. För Rättvisepartiet Socialisterna fortsätter kampen, oavsett vilket beslut som fattas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!