Bahrain: Lärarstrejk och nya massprotester

2011-02-23 16:09:44
Massorna i Bahrain har öv­ervunnit sin rädsla för att konfrontera den styrande regimens repression och brutalitet.

I måndags (den 21 februari) ­genomfördes på nytt stora ­demonstrationer och minst 10 000 demonstranter fyllde Pärltorget. Flera av dem var lärare som gått ut i strejk för att pressa regeringen till att avgå.
Dagen efter genomfördes de hittills största demonstra­tionerna.
Protesternas omfattning och massornas beslutsamhet har skakat regimen. Kronprinsen har i ett försök att stoppa ytterligare demonstrationer utlovat ”nationell dialog” och kungahuset meddelade i början av denna vecka att politiska fångar ska friges.

De protesterande krävde i början att den sunnitiska monarkin skulle anta en liberalare politik, med demokratiska rättigheter och också bevilja landets shiamuslimska majoritets- befolkning fler rättigheter.
Allt eftersom rörelsen har vuxit i styrka har emellertid också de protesterande ställt djärvare krav, på jobb, bättre bostäder och frigivandet av alla politiska fångar.
Det lilla kungadömet Bah-rain är en nyckelfaktor i Wash­ingtons militära motviktsstrate­gi gentemot Iran och härbärge- rar USA:s femte flotta.
De underliggande spänningarna i Bahrain är årtionden gamla.

Landets shiamuslimska befolkningsmajoritet, som utgör 70 procent av Bahrains 500 000 medborgare, hävdar att de utsätts för systematisk diskriminering och fattigdom samt ef- fektivt blockeras från att inne­ha nyckelposter inom statsförvaltningen och militären.
Protesterande har ansträngt sig för att undvika handlingar som skulle kunna ge ett sekteristiskt intryck och har ropat slagord som: ”Det finns inga sunniter eller shiiter, bara bah­rainsk enighet.”

Kampen måste nu gå vidare för att avlägsna kungafamiljen och den styrande eliten från makten och ersätta dem med en demokratisk regering som är genuint vald av de arbetande massorna.
Att byta ut den sunnitis-
ka styrande eliten mot en shii­tisk sådan, eller en uppgörelse mellan de två, skulle inte lö-
sa massornas grundläggande problem.

Khalid Bhatti

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!