Bakläxa igen för Haninge kommun

2009-06-10 15:59:40
Efter att för en dryg må­nad sedan ha kritiserat Haninge kommun för användandet av betygsliknande omdömen i försko- leklasserna (6-årsverksamheten) kritiserar Skolinspektionen idag än en gång Haninge kommun, denna gång för användandet av kunskapskontroller på barn i förskolan.

Även denna gång kritiseras Haninge kommun efter en anmälan från Tobias Lindberg, förälder på förskolan i Haninge och ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge kommunfullmäktige.

I Haninge är RS med två kommunala mandat det enda parti som är kritiskt till användandet av kunskapskontroller på förskolebarn och som i otaliga debatter har argumenterat emot och på an­dra sätt kämpat mot utvecklingen.
Till och med Vänsterpartiet i Haninge har slutit upp bakom kunskapskontrollerna.
Haninge kommun är i dag den kommun som ivrigast driver utvecklingen mot användandet av fler och tidigare kontroller och mer bedömning av elever och barn, därför är Skolinspektionens två beslut med kritik mot Hanin­ge kommun väldigt viktiga.

I likhet med majoriteten av forskarkollektivet, Skolverket och Skolinspektionen anser RS att användande av kontroller och bedömning, som kunskapskon- trol- lerna i Haninge, kan påverka små barn negativt. Dessutom tenderar kontroller av enkla mätbara kunskaper göra att pedagogerna fokuserar på att lära barnen just det som behövs för att klara kontrollerna, medan lärandet av annan viktig kunskap försakas.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!