Bakom bankkollapsen stod högerns vänner

2010-09-01 17:13:15
I måndags stängde Finansinspektionen skandalbanken HQ Bank. I HQ Banks styrelse sitter högermegafoner som Pernilla Ström, mångårig ledarskri- bent i Dagens Nyheter, och den moderata riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson. Pålsson brukar skryta med att det var hon som först väckte förslaget om pigavdrag till överklassen (skattavdrag för s k hushållsnära tjänster).
Nu blir det kanske delvis statliga Nordea som tar över det kapitalistiska konkursboet HQ Bank.

– Det var en härdsmälta av girighet och övermod som ledde till HQ Banks fall, menade SVT:s ekonomikommentator Peter Ra­wet i Gomorron Sverige i början av veckan.

Med hjälp av HQ Banks komplicerade affärer med aktier och värdepapper (trading) blev bankens storägare Mats Qviberg och Sven Hagströmer både rika och berömda.
Qviberg skaffade sig också ett namn som den som alltid var beredd att dra en lans till regeringens och kapitalismens försvar.  Så sent som i juli skrev han exempelvis i Expressen att han alltid varit moderat, men att han i årets val skulle taktikrösta på Kristdemokraterna. Samtidigt passade han på att berömma regeringen för alla skattesänkningar.
I sin jakt på vinst och förmögenhet körde stor-ägarna och ledningen HQ Bank i sank.

Nu köar småspararna för att rädda vad som räddas kan och ”HQ:s 200 anställda är förtvivlade över likvidationen och drabbas av en dubbel smäll. Dels riskerar de sina jobb, dels har de köpt konvertibler för runt 250 miljoner kronor som kan bli värdelö­sa” (Affärsvärlden den 30 augusti).
Anställda förlorar jobb och optioner på aktier som nu är värdelösa. Ledningen däremot såg till att sälja sina aktier i banken redan i fjol.
Enligt de anställdas fackförbund Finansförbundet ska HQ Bank ”länge ha vägrat att skriva på kollektivavtal och aktivt ha motarbetat den lokala fackklubben så att den tvingades lägga ned” (Dagens Industri den 31 augusti).
HQ Bank avslöjar kapitalismen och dess försvarare.
  • Förstatliga bankerna och hela finanssektorn.
  • Rädda bankanställda och småsparare – inte storägare och direktörer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!