Bakom bokhyllan Billy finns antifacklig hållning & svältlöner

2018-10-03 11:31:44

foto: Dean Lin / Flickr CC
Ikea:s chaufförer i Sverige får 30 kronor i timlön. Företaget har också en lång, svart historia av att bekämpa fack och arbetsliga rättigheter.

Lönedumpning och antifacklig hållning är lika mycket Ikea som bokhyllan Billy. Nu har det åter avslöjats att Ikeas varor i Sverige och resten av Europa transporteras av bolag som ägnar sig åt löne- och villkorsdumpning. 

”Chaufförer som arbetar åt Ikea i Sverige får 30 kronor i timmen i lön. Det är ett slovakiskt dotterbolag i Bring-koncernen som hävdar att man bara gör tillfälliga körningar till Sverige. Men när TV4-nyheterna filmar vid en godsterminal i Jönköping växer en annan bild fram av ett bolag som tycks ha placerat sina bilar och chaufförer i Sverige mer permanent” (TV4-nyheterna den 30 september under rubriken ”Slavlöner för chaufförer”). 

I våras polisanmäldes det slovakiska bolaget av fackförbundet Transport, men polisen lade snabbt ner förundersökningen med hänvisning till att man saknade resurser. Men i Danmark kommer bolaget ställas inför rätta för sina svältlöner – 5 000 kronor i månaden för att köra Ikea-varor mellan Danmark och Sverige.
Transportfacken har länge larmat om att Ikea-möbler körs av lönedumpandebolag. I februari 2017 genomförde Transportfacken i en rad länder samordnade protester mot Ikea, och månaden efter avslöjade brittiska BBC i ett uppmärksammat reportage att chaufförer som kör varor till bland annat Ikea i Västeuropa tvingas leva i sina hytter i flera månader med en lön som inte är högre än 30 kronor.  

”Vi har inte råd att leva i de länder vi kör till, det är som ett fängelse”, vittnade en av chaufförerna till BBC.
Ett av bolagen som levererar varor till Ikea, Brinkman Trans-Holland AB som har kontor i bland annat Sverige, har till och med fällts i nederländsk domstol för sin lönedumpning.
Ikea har en också en lång, svart historia av att bekämpa fackföreningar och arbetsrätt. I somras rapporterades att Ikea inte ens var berett att skriva under en förlängning och utvidgning av det avtal för förbättrat arbetarskydd i Bangladesh som kom till stånd efter Rana Plaza-katastrofen 2013 som dödade 1 138 textilarbetare. 

Nyligen anmäldes Ikea för brott mot internationella regler av den globala fackliga federationen UNI Global Union.
Anledningen är Ikeas antifackliga hållning i Irland, Portugal och USA. Med hot, mobbning och bestraffningar har Ikea-chefer i dessa länder försökt hindra arbetarna från att gå med i facket.
”Företagets högsta ledning har upprepade gånger ignorerat de varningsflaggor som anställda och fackförbund har höjt gällande brott mot arbetares rättigheter på varuhus runt om i världen”, säger UNI Global Union med anledning av sin anmälan som görs till regeringen/domstolen i Nederländerna där Ikea har sitt huvudkontor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!