Bananas!* – filmen bananjätten Dole inte vill att du ska se

2009-10-14 16:12:25
FILM
Bananas!*
Längd
98 min
Regi
Fredrik Gertten
– Varje gång en bananarbeta­re som utsatts för den här kemikalien dör, är det ytterliga- re en seger för Dole Food Corporation, förklarar advokaten Juan José Dominguez för den kille vars pappa nyligen avlidit.
Dokumentären Bananas!* följer bananarbetare som med hjälp av advokaten Dominguez tar upp en rättslig strid med den amerikanska bananjätten Dole.

Dokumentären Bananas!* börjar med begravningen av ännu en plantagearbetare på Candelaria i Nicaragua. I bakgrunden förbannar prästen det multinationella företaget, som med dollartecken i ögonen medvetet fortsatt att använda det giftiga bekämpningsmedlet Nemagon efter att det bevisligen orsakat sterilitet, njursjukdomar och cancer.
Även efter att USA förbjudit Nemagon (egentligen förkortat DBCP), som bevisats orsaka bland annat sterilitet, fortsatte fruktföretaget Dole Food Corporation att använda bekämpningsmedlet i flera år. Till och med när Dow Chemical slutade tillverka kemikalien 1977 och ville avslu­ta alla leveranser, hotade Dole med att stämma dem för kontraktsbrott. Dow fortsatte då att leverera Nemagon fram till dess att lagren var tömda – i utbyte mot att Dole tog på sig att stå för kostnaderna av eventuella skadestånd, om sådana skulle tilldömas.

Varför ett sådant avtal om det in­te är så att de visste att de utsatte sina anställda för ett hälsovådligt gift?
De multinationella bananföretagen är inte kända för att ha vare sig en god arbetsmiljö eller fackföre­ningsfrihet. Dole Food Corporation var väldigt medvetna om vad de utsat-te sina anställda för när de fortsatte att använda bekämpningsmedlet DB­CP, men de kanske trodde att en ­fattig nicaraguansk lantarbetare aldrig skulle ha en chans mot den amerikanska bananjätten.

I många år hade arbetarna på bananplantaget Candelaria i Nicaragua kämpat för upprättelse innan den am­erikanska kändisadvokaten Juan José Dominguez tog sig an deras fall.
Fredrik Gertten följer i sin dokumentär rättsprocessen som ägde rum under 2007. Efter fem års efterforskningar, intervjuer, medicinska tester och hårt slit har så advokaten Juan Dominguez väckt åtal mot Dole Food Corporation som målsägare för 12 före detta bananarbetare som blivit sterila, med största sannolikhet på grund av bekämpningsmedlet DBCP som de utsatts för.
Dominguez valde att åtala Dole som målsägare för mindre grupper, där de hade tyngst fakta för de män som blivit sterila. Cancer har det varit svårt att bevisa att det orsakats av giftet, då det tar många år för sjukdomen att utvecklas. På bananasthemovie.com pekar man dock på talande fakta:
”Av män som arbetat upp till tre år på plantagen under 70-talet, har efterforskare sett en ökning av lungcan­cer med 40 procent. Bland män som har använt bekämpningsmedel under en längre period än tre år har antalet fall av hjärncancer ökat med 80 procent. /…/ I El Viejo och andra byar i Nicaraguas växande bananregion Chinandega, har aktivister uppskattat att 16 500 personer skadats och fler än 1 000 dött efter att ha utsatts, DB­CP går under namnet ’Dödsdagg’.”
Vidare citeras en plantagearbetare: ”Jag var 21 år, vad visste jag? Ingen hade berättat någonting för oss. Jag använde Nemagon utan mask, handskar eller skyddskläder. Man pumpar ner det direkt i marken. Ibland gjorde trycket att vätskan skvätte rakt i ens ansikte. Man kunde känna den ohyggliga lukten på 100 meters avstånd.”

Bilder från rättegången varvas stilrent med bilder från byn och de väldiga besprutningarna över plantagen, med ”dödsdaggen” sipprandes ned på dem som arbetar under träd­kronorna.
Det har beskrivits som en strid i David och Goliat-tappning. I rättssalen försvaras de nicaraguanska arbetarna av Duane C Miller, som har en bakgrund av att driva fall mot föroreningar av dricksvatten. Till bananjättens försvar har vi toppadvokaten Rick McKnight, som driver de målsägande till både förvirring och tårar genom ledande frågor och misstänkliggöranden av vittnesmålen.

Åtalet är historiskt och alla bor­de se denna lysande dokumentär som givetvis fick en kommunist, men även hennes sossevän, att gnissla tänder över denna den råaste kapitalism.
Inte minst borde alla se filmen då en ny stämning av David och Goliat-proportioner är igång. När Bananas!* nominerades i dokumentärfilmsklassen på Los Angeles Film Festival i maj bestämde sig nämligen det multinationella företaget Dole, med en år­lig inkomst på 7,6 miljarder dollar (53 miljarder kronor), för att stämma WG Film, regissören Fredrik Gertten och producenten Margarete Jangård! Do­le menar att filmen innehåller felaktigheter och falska vittnesmål.
– Allt vi visar i filmen är saker som är offentliga, förklarar Fredrik Gertten i Helsingborgs Dagblad den 10 oktober.
– Sen ska man komma ihåg att Dole fortsatte att använda det här bekämpningsmedlet på sina odlingar på Filippinerna fram till 1986. De har krav på sig från hela världen och i ­slutändan kan det handla om många miljarder i skadestånd och då kanske det är enklare och billigare att jaga oss. Vi är budbäraren som man skjuter på, säger Fredrik Gertten vidare i HD.

På ett stormöte i byn poängterade advokaten Juan José Dominguez helt riktigt att det här kommer att bli en långvarig strid, men när han utropade:
– Men tillsammans…!
Svarade de hundratals deltagarna samstämmigt:
– Segrar vi!
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!