Bankernas vinst: 250 miljoner/dag

2013-10-03 10:22:14
De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – fortsätter att slå vinstrekord.
Första halvåret i år blev de fyra bankernas vinst otroliga 44 miljarder kronor, det ger en vinst på närmare 250 miljoner kronor per dag.
Bankernas halvårsvinst motsvarar 127 600 undersköterskors årsinkomst, ob och sociala avgifter!
Fortsätter storbankernas att öka sina vinster i samma takt som hittills kommer helårsvinsten att slå fjolårets rekord på svindlande 81,3 miljarder kronor, en summa som är ungefär lika stor som landets grundskola kostade 2012.

Med stöd och garantier från staten jämte systematiskt plundring av låntagarna har de svenska bankerna etablerat sig som Europas vinstrikaste banker.

”Bankernas vinster på bolån fortsätter att öka. På ett miljonlån tjänar banken nu cirka 6 400 kronor rakt in i bankvalvet”, rapporterade Aftonbladet i maj.
I förra veckan slumpade högerregeringen bort vinstmaskinen Nordea. En bank som inte skulle ha funnits om det inte vore för de statliga räddningsinsatserna, som kostade skattebetalarna 45 miljarder kronor i början av 1990-talet.
Storbankerna måste omedelbart förstatligas.
Ett verkligt förstatligande i kombination med demokratisk styrning och kontroll skulle möjliggöra billiga lån och resurser till samhällsnyttiga satsningar på nya gröna jobb och upprustad välfärd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!