Bara sparpaket i år

2015-12-16 12:38:28
Nu börjar det bli svårt att undvika att se att julen närmar sig och att året går mot sitt slut. Jag vet inte om ni som läser detta förväntar er några julklappar eller kanske förbereder något tufft nyårslöfte. Jag gör det i alla fall inte. Jag har lärt mig att det inte går att leva på löften.

I Offensiv brukar jag skriva om landstings- och kommunpolitiken här i Sundsvall och Västernorrland. Löften fick vi i valet från alla partier om satsningar på vård och omsorg. 

Vad som har hänt sedan dess är att vi har fått en hel del paket. Inte i form av julklappar, utan i form av sparpaket. Många miljoner kronor, både i kommun och i landsting, planerar politikerna att skära ned.

Vården hotas vid sjukhus i länet. I Sundsvall kom vikarie- och investeringsstopp i skolan och nu senast nedskärning på personal i äldreomsorgen.

Vallöften har ju visat sig lite värda och eventuella nyårslöften från partierna ska vi heller inte tro på. Stora protester i länet fick landstingspolitikerna att stanna upp och titta en gång till.

Tid har vunnits, men några löften finns ännu inte och dem ska vi heller inte lita på. Det som fick politikerna att stanna upp var kamp och protester och det är bara det vi kan förlita oss till.

Samtidigt läser vi nu att det finns mer pengar än någonsin i Sverige. Antalet miljardärer blir fler och de blir också rikare. Visst borde lite smulor från de rikas lussebullar ramla ned på oss, kan man tycka. Men vi kommer inte att få några smulor utan att kämpa för dem.

Ska vi i längden rädda välfärden kan vi dock inte nöja oss med smulor. Vi måste kräva mer. Vi ska inte bara ha hela lussebullen, vi ska ha hela djävla bageriet!

Kanske kan jultomten hjälpa till med detta. Enligt komikern Henrik Dorsin är tomten kommunist! Och visst är tomten röd?! 

För att inte helt ta bort julkänslan för er kan vi hoppas lite grann på att tomten kommer med ett välfärdspaket. Skriv det tydligt på önskelistan!

Men om inte det sker ska ni inte gräva ned er för det. Vänd istället besvikelsen till kampvilja. Och kanske ska jag ändra mig när det gäller löften. Nu vill jag på nyårsafton få höra nyårslöften från er alla om att aktivera er i kamp under nästa år! 

Den typen av löften kan jag leva länge på! Låt oss höra nyårslöften om kamp för upprustning av skolan, vården, kamp mot rasismen med mera. I så fall kan vi se fram emot ett spännande 2016!

God röd jul och ett gott nytt kampår önskar jag er alla! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!