Bara två av tio anmälningar om våld i nära relationer leder till åtal

2015-12-02 15:29:32
Knappt två av tio anmälningar om misshandel i nära relation klaras upp. Och trenden går åt helt fel håll. Det visar en rapport från stiftelsen Tryggare Sverige, som presenterades den 25 november.

Antalet anmälningar om våld i nära relationer har ökat de senaste fem åren, från 15 600 anmälningar år 2010 till 17 200 år 2014, vilket är en ökning på tio procent. Men bara i 18 procent av fallen kunde en gärningsman knytas till brottet – vilket visar på den låga prioriteringen som frågan tilldelas. År 2010 klarades 20 procent av brotten upp medan bara 15 procent ledde någonstans 2014. 

De senaste fyra åren har antalet kvinnor som har mördats av sin partner eller före detta partner ökat från 17 till 20 kvinnor per år de senaste decennierna, till 21-26 kvinnor per år. 

En stor del av morden hade kunnat hindras genom ett bättre agerande från myndigheternas sida efter anmälningar om våld.

Stiftelsen Tryggare Sverige ställer i sin rapport krav på fler resurser och riktig utbildning och kompetens i frågan hos polis, åklagare och socialtjänst för att bättre kunna hantera situationen när våld uppstår i nära relationer. 

Alla instanser som jobbar med den här frågan måste få både utbildning och resurser för att kunna utreda alla anmälningar. Stödet till kvinnojourer måste också öka. Det behövs ett mer utbrett preventivt arbete mot våld mot kvinnor i hela samhället. 

Kommunerna behöver få större resurser och det geografiska läget ska inte påverka om man får hjälp eller inte. Det behöver också byggas många fler, billiga hyresbostäder för att förenkla för kvinnor och andra som lever i våldsamma relationer att ta sig ur dem. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!