Barnmorskor larmar om extrem vårdkris

2013-02-13 11:02:00
Larmen från Stockholms barnmorskor, akutsköterskor och läkare duggar tätt.

– Vi hinner inte gå på toaletten. Du är glad – verkligen – om du hinner äta på sju minuter. Så här kan vi inte ha det längre, säger de barnmorskor i Stockholm som dragit igång en landsomfattande proteströrelse och som planerar för en demonstration.
– Läget är jätteansträngt, och om det flyter så sker det på vår och patienternas bekostnad, säger My Morin, som i sju år har arbetat som leg sjuksköterska på Södersjukhusets akutavdelning, till Offensiv.
Sedan My Morin förra fredagen riktade en svidande kritik mot det moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldts vanstyre av sjukvården i Stockholm i TV4 Nyhetsmorgon, har hon formligen översvämmats av gratulationer från sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och patienter.
Vårdkrisen i Stockholm har blivit extrem.

– Det grundläggande problemet är den totala bristen på vårdplatser på akutsjukhusen runt om i Stockholms län. I hela västvärlden har Sverige i dag lägst antal vårdplatser per 1 000 invånare och i Sverige har Stockholm den lägsta andelen. Situationen här är alltså extrem, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening, till Svenska Dagbladet den 7 februari.
Enligt läkarföreningen skulle det krävas 400 ytterligare vårdplatser på Stockholmssjukhusen för att klara en acceptabel vård.