”Bästa kriminalromanen sedan Millenniumtrilogin”

2011-04-27 17:43:59
De nybyggda villorna i Stenvik ligger mitt emellan Sten­brottet, där trollen sägs bo, och Alvaret där älvorna lever. Gränsen mellan älvorna och trollen går vid det röda stråket i kalkstensklippan, Blodläget, och det har alltid fört olycka med sig att bo mellan de två världarna.

Blodläge har spänningen som finns i kriminalromanerna, mysti­ken som finns i det övernaturliga och de vardagliga problemen i vanliga relationer.

I likhet med Johan Theorins tidigare böcker (Skumtimmen och Nattfåk) utspelar sig även denna bok på Öland.
Blodläget handlar om tre olika personer som alla har flyttat till Stenvik, som ligger vid ett övergivet stenbrott:
Om Per Mörner som har fått ärva en gammal stenhuggar­stu­ga. Om hans dotter som är allvarligt sjuk och om hans pappa Jerry Morner, som är en gammal elitfigur inom porrindustrin i Sverige, och som oväntat flyttar in hos Per (trots deras trasiga relation). Om Vendela Larsson som har återvänt till sin gamla barndomsby i hopp om att kom­ma i kontakt med älvorna på Alvaret, och för att be om deras hjälp. Om den gamla sjöfararen Gerolf Davidsson som har återvänt från äldreboendet till sitt hem i Stenvik för att få lite lugn och ro i vårsolen.

”Per Mörners vänsterhand var sönderbränd, hans revben var brutna och blicken blöt och suddig, men känseln i hans kropp fanns fortfarande kvar. Han kän­de bensinen som hälldes över honom, kände hur ljummen den var. Jämfört med den kalla kvällsluften var vätskan nästan varm, och den sved och brände när den rann ner i hans hår och in i de blödande såren”.
Så lyder de första meningar­na i Blodläge – och redan då får man en vilja att läsa vidare och en förkänning om vad som väntar.

I en fantastiskt välskriven bok lyckas Johan Theorin skapa en spänning och mystik som är helt originell. Spänningen stegras ju längre man läser och det blir allt svårare att lägga ifrån sig boken.
Mordbränder, Markus Lukas, påhittade namn, porrimperium, flickor, minderåriga flickor?, äl­vor, troll och uppfyllda önskning­ar, trasiga relationer, mysterium och mycket, mycket mer.
Enligt min åsikt är det här den bästa kriminalromanen som har kommit sedan Millenniumtrilogin av Stieg Larsson.
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!