Baudin värnar vårdbolagens vinster

2017-01-23 15:41:50

foto: Sebastian Olsson
Kommunal kräver en non-profitprincip i välfärden , men inte ordförande Baudin.

Kommunals ordförande Tobias Baudin värnar om vårdbolagens vinster istället för att lyssna på medlemmarna och följa kongressens beslut om att en non-profitprincip ska gälla i välfärden. 

Med adress till högerpartierna och vårdbolagen, sa Tobias Baudin i förra veckan i en tidningsintervju att ett vinsttak inom sjukvården kan vänta.
”Kommunal anser att det finns en inneboende konflikt mellan vinstdrift och andra välfärdspolitiska målsättningar, framför allt i verksamheter som tar hand om människor”, slår Kommunal fast i en rapporten Privatanställda i välfärden om vinster – sammanställning av en medlemsundersökning, 2015.
En stor majoritet av Kommunals medlemmar är emot vinstuttagen i välfärden. Men Tobias Baudin kör över medlemmarna och ger grönt ljus till vinster i sjukvården. Vad kommer härnäst i form av vacklan och eftergifter till vinstlobbyn?

En allt större del av sjukvården drivs i privat regi. Drygt 40 procent av alla vårdcentraler drivs idag i privatregi och de privata primärvårdsföretagens lönsamhet var under 2015 den högsta på tio år. För de privata bolagen inom specialistvården var 2015 de bästa lönsamhetsåret hittills, enligt Grant Thorntons Vårdrapporten, november 2016.
Ändå påstår Baudin att i vårdkrisens Sverige är ”det är viktigare att begränsa vinster i skola och äldreomsorg än inom vården”.
Kommunals tidigare ledning var också för vinster i välfärden, men medlemstrycket såg till att ledningen förlorade stort på kongressen 2013. Nu krävs en ny medlemsrevolt mot ledningens svek.

  • Kommunal måste stå fast vid non-profitprincipen. Inga vinster i välfärden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!