Bemanningsfrågan viktigast

2010-03-17 14:19:58
Rasmus Tallén är Handelsordförande i den centrala fackliga gruppen och centralfackligt huvudskyddsombud i Servera R&S AB. Servera är en storköksgrossist med Handels partihandelsavtal.

1. Vilka är de viktigaste kraven i avtalsrörelsen?
– Att det skall krävas lokal överenskommelse för att anlita inhyrd arbetskraft.
– Arbetstidsramen måndag-fredag klockan 7-18 ska fortsatta att gälla.
– Allmän visstidsanställning förutsätter lokal överenskommelse.

2. Tror du att ditt förbund och LO är beredda att ta strid hellre än att gå med på en dålig kompromiss?
– Jag hade ju önskat att LO hade enats om ett starkare krav än att bara kräva att LAS inte får kringgås angående bemanningsproblematiken. Sen tycker jag inte det är så offensivt att Handels gjort klart att de tycker att bemanningsbranschen har en roll att spela på marknaden. Enligt min mening så speglar det inte nivån på medlemmarnas intressekrav, som själva har levt med problematiken sedan la­gen om privat arbetsförmedling togs i bruk.
– Nu när lagen finns så tycker jag att den skall regleras i avtal och jag vill mena att ett mycket vidare grepp ska tas, då morgondagens problem kan vara f-skattsedlar eller fler anlitade entreprenörer som vi påvisat varit ett problem inom distributionen längre än bemanningsproblematiken.
– En arbetsgivare som behöver arbetskraft ska själv anställa.
– Avseende arbetstidsförläggning­en menar jag som annars att arbetar­na ska kunna påverka sin situation ge- nom ett reellt medbestämmande på sin arbetsplats där parterna kommer överens. Därför vill jag inte att detta är färdigförhandlat i ett centralt avtal som vi sett exempel på. Vi har ju en arbetstidsram på klockan 7-18 idag och vi har redan deklarerat att vi är oroliga för att få ett öppet färdigreglerat avtal.

3. Hur bedömer du risken för strejk?
– Om vi inte får våra krav realiserade, så pratar inte jag eller medlemmarna om risk.

4. Är du och dina arbetskamrater beredda att strejka för kraven?
– Ja, det är min uppfattning. Men inte direkt för egen del, för hos funkar samarbetet mellan parterna. Men samtidigt just för vår egen del och andras skull så är vi beredda att strida för kraven och ordning på hela arbetsmarknaden. För vi sitter ju inte i en egen båt om hela havet stormar.

5. Tänker du delta i Jobbupprorets demonstration mot svenskt Näringsliv den 20 mars?
– Ja, det har jag planerat. Vill uppmärksamma dem på våra åsikter.

Intervju: Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!