Biblioteken ryker i nya budgetar

2009-10-14 17:37:44
Från stadsdel till stadsdel kommer sparförslag från nämndpolitiker och tjänstemän som hotar bibliotekens överlevnad. Redan nu har politikerna beslutat om nedläggning av Linnestadens bibliotek.

I Lärjedalen har tjänstemännen lagt fram ett förslag om att lägga ned biblioteken i Hammarkullen och Berg­um, vilket politikerna kommer att ta ställning till den 27 oktober.
Men nu växer protesterna i stadsdelarna. I Linnestaden samlades i veckan över 100 personer på protestmöten. Reaktionerna har varit starka. Linnestadens bibliotek har varje må­nad 15 000 besökare. Vare sig personal eller invånare i Linnestaden har fått någon information förrän beslutet tagits och ingen konsekvensanalys har gjorts.
Även i Hammarkullen har röster börjat höjas för att rädda biblioteket.
– Vi hade 96 000 besökare här 2008, det är en viktig och aktiv mötesplats, inte minst för skola, förskola, barn och unga, säger Allyson Nunez, bibliotekarie och boende i Hammar­kullen.
Hon beskriver förslaget att läg­ga ned biblioteket som mycket kortsiktigt och säger att man kommer att kämpa för sitt bibliotek.

Biblioteken är en viktig informationskälla och kunskapsspridare samt en betydelsefull mötesplats för såväl äldre som unga. Biblioteken är en social och demokratisk institution och viktig för folkbildningen. Att lägga ned de lokala biblioteken är ytterliga­re steg i den utarmning av våra stadsdelar som sker.

Besluten om att lägga ned biblioteken skylls på den ekonomiska krisen, precis som alla nedskärningar.
Men vad vi upplever i våra förorter och arbetarstadsdelar är att det hos oss alltid har varit en ekonomisk kris. Vi har aldrig fått ta del av den ekonomiska uppgång som fanns eller Göteborgs kommuns överskott.
Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till alla planerade nedskärningar på 558 miljoner kronor i Göteborgs 21 stadsdelar.
Istället tar vi kamp för mer pengar till kommuner och landsting!

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!