Biskopsgården: Offensiv hos Turkiska kulturföreningen

2009-11-08 18:16:40
Biskopsgården i Göteborg är en stadsdel som den senaste tiden fått mycket negativ uppmärksamhet i media, med skriverier om bilbränder och kriminalitet.

Men vad är de bakomliggande orsakerna till den senaste tidens oroligheter? Murat Solmaz och Ahmet Boyar från Rättvisepartiet Socialisternas partiförening i Biskopsgården besöker Turkiska kulturföreningen för Offensivs räkning och talar med Kemal Solmaz, vice ordförande för Turkiska kulturföreningen. Föreningen har 170 familjer anslutna som medlemmar och har funnits i 15 år.

Kemal Solmaz har bott i Biskopsgården sedan 1973. Hans föräldrar flyttade till Sverige för att arbeta på Volvo år 1969.
När han ser tillbaka i tiden och fram till idag så är den största skillnaden arbetslösheten och den stora kriminaliteten.
Kemal förklarar att ungdomar idag inte har någon plats att vara på.

– Vi hade upp till 6-7 stycken fritidsgårdar i Biskopsgården fram till 1980-talet, berättar Kemal och fortsätter:

Idag finns det ingen fritidsgård kvar. Jag har fyra barn, säger Kemal, varav tre är arbetslösa. Två av dem jobbade på äldreboenden som timanställda i ca två år. Men de fick sparken för omkring sex månader sedan och står nu arbetslösa.

Kemal fortsätter med att berätta att kriminaliteten växer för varje dag och att förklaringen är att ungdomarna är sysslolösa.

– Det bästa sättet att bekämpa kriminaliteten är att ge ungdomarna arbete och en plats att vara på under sin fritid.
Ungdomarna här ute blir särbehandlade av polisen.

Han berättar att det var en ung kille som blev stoppad av polisen och nerslängd på marken för att han körde runt i en fin bil. Vi betalar otroligt stora summor skatt till staten och vi invandrare har byggt upp detta landet, men får ingenting tillbaka.

– Politikerna kommer ut hit när det är dags för val och lovar en massa saker, men håller inget av det de lovat,vi skall aldrig mer låta politikerna få komma in i föreningen och tala så länge de fortsätter med att inte besvara våra krav och behov!

– När vi ser de politiker som varit här och talat, de politiker som vi röstat på så skäms de, de vågar inte kolla i våra ögon. Framtiden ser inte ljus ut för befolkningen i Biskopsgården. Ungdomsarbetslösheten ökar och som en naturlig följd ökar kriminaliteten här ute.

– Vi vill att ungdomarna skall få ett arbete och bidra med något till de samhälle de lever i. Vi vill att skolarna skall stå kvar här ute så att våra ungdomar skall kunna utbilda sig och vara bättre medborgare. Varför vill politikerna just skära ner i områden där det bor mycket invandrare, jo för att de vill inte att invandrarna skall utbilda sig, utan ta ”skitjobben” som att vara städare eller jobba i fabriker!

– Vår föreningen står öppen för alla, här finns juggar, iranier, araber, kurder, armenier och greker. Vi står öppen för alla ungdomar som vill ha en plats att vara på. Vi har aktiviteter för ungdomar som fotboll och handboll och även teater, avslutar Kemal.

Murat Solmaz och Ahmet Boyar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!