Dråpslag mot Västerbottens vård – 800 tjänster hotas

2009-10-28 16:19:06
Landstinget i Västerbotten står inför de största nedskärningarna någonsin. De styrande partier­na S, V och MP har pre- senterat ett förslag på att skära bort 400 miljoner kronor de närmaste åren, vilket kan innebära att 800 tjänster försvinner.

– Det mest försåtliga är att inte tillsätta vakanta tjänster, säger Per-Olov Johansson, skötare vid geri- atriken på Norrlands Universitetssjukhus. Direkt överförs arbetsbördan på dem som är kvar. Det kommer säkert att komma krav på kortare vårdtider också, vilket är vanskligt när det gäller geriatrik.

Enligt förslaget kommer nedskärningarna näs- ta år att innebära en drastisk minskning av antalet vårdplatser.
I primärvården ska man bland annat minska antalet vårdplatser i södra Lappland, där en del blir att lägga ner samtliga platser på akutvårdsavdelningarna i Dorotea och Åsele.
Närsjukvården ska min-ska antalet vårdplatser in­om geriatriken och orto- pedkliniken och 45-50 vårdplatser försvinner i den specialiserade sjukvården.
– Antalet vårdplatser på vår avdelning har nyligen minskat. Det är något som har pågått år från år. Den här gången kommer det troligen att handla om att lägga ner hela verksamheter, berättar Per-Olov Johansson.

Rättvisepartiet Socialisterna har startat en kam-panj för att försvara job- ben och stoppa nedskärningarna i vården.
En del i kampanjen blir en protest den 30 november.
Anton Hultdin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!