Biståndsbudgeten minskas med 1 miljard

2011-08-10 14:38:37
Genom ”kreativ” bokföring överför den svenska regeringen 1 miljard kronor från biståndsbudgeten till den allmänna statskassan.

Orsaken är att regeringen räknar skuldavskrivningar som en del av biståndet. När ­regeringen skriver av en skuld från 1970-talet till Demokratiska Republiken Kongo överförs pengar från biståndsbudgeten till Exportkreditnämnden som hanterat skulden. Skulden kom till när svenska företag sålde elöverföringssystem till den kongolesiska diktatorn Mobutu.
När Mobutu inte betalade tog Exportkreditnämnden över skulden, vars urspungliga värde var 373 miljoner. Skulden har dock endast tagits upp till sitt ”marknadsvärde”, 52 miljo­ner kronor, i Exportkreditnämndens bokföring. Ändå överförs en dryg miljard från biståndsbudgeten. Orsaken är att regeringen räknar ”brutto­skulden”, d v s den ursprungliga skulden plus ränta på ränta.
Resultatet blir att Exportkreditnämnden får 52 miljoner kronor för att avskriva skulden, biståndsbudgeten minskas med  1 038 miljoner och mellanskillnanden, närmare 1 miljard kronor, överförs till statskassan men räknas ändå som bistånd.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!