Kapitalets diktatur bakom global kris

2011-08-10 15:46:00
Panik och kaos härjar på världens aktiebörser. Politiker och kapitalister medger att de inte har någon förklaring, än min­dre en lösning på krisen.

Den ”marknad” som nu re­agerar består av samma spekulanter, banker och anonyma hedgefonder som orsakade krisen 2008.
På nytt begär nu dessa spekulanter av sina politiker att de ska minska de offentliga skulderna.
Kapitalisterna vill att arbetare, pensionärer, sjuka och unga ska betala även denna kris. Även Sveriges finansminister Anders Borg kräver ännu större nedskärningar i Grekland och andra länder.

Men varifrån kommer de offentliga skulderna?
USA:s enorma underskott har tre källor: den militära upprustningen, de stora skattesänkningarna för de rika och statens kostnader för krisen sedan 2008.
På motsvarande sätt kommer underskotten i Europas krisländer från att staten har tagit över bankernas och byggbolagens katastrofala skuldberg.
Mycket pekar på att börskaoset är början på en ny allvarlig ekonomisk nedgång. Tidningen Economist beräknar risken för en ”doubledip” (en andra kris efter 2008-09) till 50 procent.
Den stora finansoron är global, med stora nedgångar i hela världen.
Det betyder att svensk ekonomi inte kommer att klara sig undan. Fackföre­ningarna måste redan förbereda sig för att försvara sig mot nya attacker.

Krisen beror i grunden på det kapitalistiska systemets jakt efter största möjliga vinster till vilket pris som helst.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna säger att banker och kapitalister ska betala krisen. Demokratisk socialistisk politik, som utgår från människors och miljöns behov, är svaret på krisen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!