Björklunds ”Affärsplan”

2017-12-06 13:26:29
I helgen var det Liberalernas (tidigare Folkpartiet) tur att kongressa (eller ha landsmöte som man själva kallar det). Liberalerna hade dagen innan ”åkt på en rejäl käftsmäll”, som Aftonbladets Lena Melin skrev med anledning av att Jan Björklunds parti rasat till 3,3 procent i den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Opinionsraset bidrog naturligtvis till att mungiporna hängde nedåt på den lilla skara borgare som hade samlats till landsmöte för att bland annat anta en ”Liberal affärsplan för Sverige”.
Om någon tycker sig ha hört det förut så stämmer det. År 2012 lade Socialdemokraterna ett program som man döpte till en ”affärsplan för Sverige”, vilket säger en del om vad för sorts parti S har blivit.
Hur som helst, efter den löfvenska ”affärsplanen” kommer nu Liberalerna med en liknande affärsplan med tillägget att det är en ”verklig” sådan, vilket ska uttydas som att L vill vara det parti ”som ger mest till näringsliv och rika”. Men konkurrensen är hård och bli inte förvånad om Socialdemokraterna döper sitt valprogram till Affärsplan för Sverige 2.0.
Stefan Löfven vill inget hellre än regera ihop med Liberalerna och Jan Björklund. Att Liberalerna går till val med krav på sämre anställningstrygghet, inskränkt strejkrätt, sänkta löner och sänkta bolagsskatter tycks inte vara något problem för Löfven och alla de andra socialdemokraterna som har sagt sig vilja regera med L. Att Liberalerna är Nato:s politiska gren i Sverige är heller inget problem för en socialdemokrati som bejakar militarismen som aldrig förr. Både S och L förenas bakom parollen ”Land ska med Patriotrobotar byggas”.
De båda partiernas ungdomsförbund – SSU och LUF – har redan gått samman och krävt en ny skattereform som ska ”främja företagandet”, vilket betyder att det gäller att hålla hårt om plånboken efter nästa val.
Den förra ”skattereformen” från 1990-talet satte punkt för den progressiva beskattningen och blev inledningen till en snabb ökning av inkomstklyftorna.
Det är svårt att hitta ett mer antifackligt parti än den borgerliga sekt som lyssnar till namnet Liberalerna. Liberalerna var först att vilja lagstifta om lägre ingångslöner och först ut att kräva en antistrejklag riktad mot hamnarbetarna. Partiets ungdomsförbund vill att arbetsmarknaden ska bli en enda stor delningsekononomi med Uber i förarsätet. ”Vi vill vara en frihetsrörelse”, säger Liberalerna och gör allt för att öka ofriheten för vanliga människor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!