Black Lives Matter manifesterade i Göteborg

2016-08-03 13:06:44
Black Lives Matter har radikaliserat en helt ny generation unga svarta inte minst i USA men också i Europa. I Göteborg demonstrerade omkring 150 personer på Gustav Adolfs torg under lördagen.

Motståndet mot polisvåld och dödsskjutningar av afroamerikaner i USA har mobiliserat 10 000-tals mot rasism och diskriminering.
– Black Lives Matter har visat en massiv styrka i mobiliseringen av 10 000-tals ut på gatorna, öppnade Zahid Baloch från Rättvisepartiet Socialisterna när BLM demonstrerade i Göteborg.

– Kampen mot rasism och orättvisor är viktig och kan inte isoleras till demonstrationer. Det är en kamp i vardagen mot diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden, mot segregering och klassförtryck och en rasistisk migrationspolitik.

Zahid lyfte i sitt tal behovet av klassolidaritet genom att citera Svarta Pantrarna:
– Vi bekämpar inte rasism med rasism, vi bekämpar rasism med solidaritet, och fortsatte:

– Det är viktigt att vi står upp mot rasismen och det politiska system som tjänar pengar på rasismen genom lönedumpning och att förpassa oss till slumbostäder. Zahid citerade här Malcolm X ”You can’t have capitalism without racism”.

Demonstrationen mobiliserade framförallt unga svarta kvinnor och visar att ett nytt skikt unga börjar vakna politiskt.
Om Black Lives Matter politiseras och utvecklas till en rörelse som ser mönstret i rasismen som en etablerad del i klassförtrycket och också mobiliserar till kamp för jobb och bostäder, mot nedskärningar, för trygghet och välfärd som en del i kampen mot rasism kommer viktiga segrar att kunna vinnas. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!