”Järva Pride” – en rasistisk provokation

2016-08-03 11:49:34

foto: Sebastian Olsson
Avpixlats Jan Sjunnesson arrangerar ”Järva Pride”.

Den 27 juli hölls för andra året Järva Pride, en rasistisk marsch förklädd till ett pride-firande i förorterna på Järva.

Marschen, som bestod av ett 20-tal personer, började i Tensta, gick via Rinkeby och Kista och slutade i Husby. 

Mannen bakom arrangemanget är Jan Sjunneson, före detta chefredaktör för SD-tidningen Samtiden och numera skribent på den rasistiska sajten Avpixlat och en välkänd rasistisk organisatör. Syftet med manifestationen var uppenbart, att provocera fram homofoba utalanden från boende runt Järva för att sedan på de rasistiska sajterna, som Avpixlat, måla upp en bild av att folk med icke-svensk bakgrund, framförallt muslimer, är mer hbtq-fientliga än vad de som rasisterna anser vara ”etniska svenskar” är. 

Men rasisterna stod inte oemotsagda. En grupp som kallar sig Queers Against Fascism And Racism annordnade en motdemonstration. 

Tyvärr var de flesta som deltog i den demonstrationen inte själva från Järva. 

Rättvisepartiet Socialisterna var med i motdemonstrationen och tillsammans med andra motdemonstranter informerade vi åskådare vad det handlade om. Trots det blev andelen Järvabor i motdemonstrationen relativt liten. 

I efterhand kan en konstatera att det borde ha skett en mobilisering kring Järva dagarna innan för att få till en lokalförankrad protest mot både rasism samt transfobi och homofobi. Nu blev resultatet att både rasisterna och motdemonstranterna agerade ganska isolerat även om det bör nämnas att rasisterna inte fick den homofoba respons de hade hoppats på. 

Det var även många som RS pratade med som blev förbannade att höra att rasister försökte måla ut dem som hbtq-fientliga då de verkliga motståndarna till hbtq-rättigheter i många fall är rasisterna själva. ■ 


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!