BlacKkKlansman: Underhållande och träffsäkert

2018-09-26 11:14:39

foto: Pressbild
BlacKkKlansman är en nervkittlande och underhållande uppgörelse med både den organiserade och den institutionaliserade rasismen.

I BlacKkKlansman följer vi den afroamerikanske polisen Ron Stallworths osannolika infiltration av vitmaktorganisationen Ku Klux Klan under 1970-talet. Träffsäkra referenser till dagens rasism och smart humor gör den utan tvekan till årets film.

Den nyutexaminerade polisen Ron Stallworth är för rastlös för att slösa bort sitt arbetsliv i polisstationens arkiv. Frustrationen över en poliskår som dryper av rasism driver honom till att kräva nya, mer kvalificerade arbetsuppgifter – han blir en del av underrättelseenheten.
Rons första uppdrag blir att infiltrera Svarta Pantrarnas studentmöte. Han får sig en tankeställare och bestämmer sig för att själv bidra till kampen mot rasismen. Ron Stallworth börjar att på eget initiativ infiltrera den rasistiska rörelsen Ku Klux Klan över telefon. Med hjälp av kollegan Flip, med judisk bakgrund, blir han medlem och deltar på Ku Klux Klans möten och aktiviteter. 

BlacKkKlansman tar oss från 1970-talets medborgarrättsrörelse och det amerikanska samhällets utbredda rasism till nutidens högerextrema marscher i Charlottesville och Donald Trumps presidentskap.
Filmen är en nervkittlande och underhållande uppgörelse med både den organiserade och den institutionaliserade rasismen, fylld av sarkastisk humor och träffsäkra kopplingar mellan dåtid och nutid.
Betyget förstärks ytterligare av den härliga filmmusiken, med inslag av 1970-talssoul och Motownklassiker.

Regissör: Spike Lee
I rollerna: Alec Baldwin, John David Washington, Isiah Whitlock Jr, mfl
Speltid: 2h 15m

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!