Bli hjärnstark med motion och träning

2018-10-31 11:00:04

foto: Bokomslag


Kan vi bli smartare, stresståligare och må psykiskt bättre om vi regelbundet rör på oss? Utan tvekan, menar läkaren och psykiatrikern Anders Hansen och redogör på ett lättfattligt sätt för resultat från modern hjärnforskning i boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna.

Hjärnceller produceras under hela livet, tvärtom mot vad man tidigare har trott. Hjärnan har också en fantastisk förmåga att förändras, det som kallas hjärnans plasticitet. Den är störst under barndomen, men förmågan finns kvar hur gamla vi än blir. Det som avgör hur bra en hjärna fungerar är inte antalet hjärnceller eller antalet kopplingar, utan hur bra hjärnans olika delar är sammankopplade.
Det är här motion och fysisk aktivitet kommer in. Det finns numer många studier som på ett övertygande sätt visar att hjärnan arbetar effektivare hos personer som är fysiskt aktiva och att åldrandet kan bromsas så att hjärnan till och med kan bli yngre!

Hansen går i boken igenom de positiva effekter som motion har vad gäller stress, minne, koncentrationsförmåga, kreativitet och psykiskt mående och förklarar mekanismerna bakom. En viktig faktor är det ämne som kallas Brain-derived neurotrophic factor, BDNF. Detta är hjärnans gödningsmedel som skyddar hjärncellerna, gör att nya hjärnceller bildas och stärker kopplingen mellan hjärncellerna.
Fysisk aktivitet har visat sig vara det absolut mest effektiva för att få hjärnan att bilda BDNF. Särskilt mycket bildas om man får upp pulsen ordentligt.

Ett kapitel i boken handlar om de effekter fysisk aktivitet har för barn. Flera studier i Sverige, USA och Finland har på ett övertygande sätt visat att barn som rör på sig blir bättre i matematik och språk, mindre känsliga för stress och presterar högre på minnestest.
När nioåringar fick vara fysiskt aktiva i 20 minuter blev de markant bättre på läsförståelse, sannolikt för att deras uppmärksamhet skärptes. Ett enda träningspass kan alltså förändra barns förutsättningar i skolan!
När det gäller depression och ångest är resultaten lika omvälvande. Träning gör att nedstämdhet och negativa tankar överlag minskar och är lika effektivt vid mild eller medelsvår depression som medicin. Ibland behövs medicin, Hansen är noga med att påpeka detta, och vid svår depression med självmordstankar har de definitivt en roll att fylla.
Det sorgliga är dock att motion, som på sikt kan göra dig mer motståndskraftig mot nya depressioner, har en så undanskymd plats inom vården. Hansen ställer sig frågan vad det beror på och ger svaret; det stavas pengar. Läkemedelsindustrin har förstås inget intresse av att lägga ner miljarder för att marknadsföra att träning kan ge samma effekt som läkemedel.

Efter varje kapitel får man konkreta träningstips, men det viktigaste budskapet är att allt är bättre än ingenting. Varje steg räknas, oavsett om du promenerar 5 eller 30 minuter. Fokusera på konditionsträning och vill du få allra bäst effekt bör du springa 45 minuter tre gånger i veckan.
Boken gör i alla fall mig mer motiverad att dra på mig skorna och ge mig ut och springa. Läs den, kanske kan den inspirera dig också!

Författare: Anders Hansen
Förlag: Fitnessförlaget
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 253

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!