Norrbotten: Ny politisk karta – samma nedskärningar

2018-10-24 14:29:08

foto: Kiruna kommun
I Kiruna (stadshuset på bilden) tar C över med M, KD, SJVP och Nya Kirunapartiet där stora nedskärningar stundar.

Valet skakade om Norrbotten. S fortsatte sitt ras, medan nya partier gick starkt framåt. När nya styren nu börjar formeras är det dock tydlig att nedskärningspolitiken fortsätter.

I Region Norrbotten tar Sjukvårdspartiet (SJVP), Moderaterna och Centerpartiet över makten efter 84 år av socialdemokratiskt styre. Även om den nya regionledningen gör en lönesatsning på totalt 100 miljoner kronor är det kopplat till hyresstopp för sjuksköterskor, något som har inneburit ytterligare nedskärningar på vårdplatser. Till exempel har lung- och infektionsavdelningar på Sunderby sjukhus tvingats slå ihop med resultatet att sju sjuksköterskor har sagt upp sig i protest.
Dessutom väntar nya nedskärningar och privatiseringar. M har sagt att 300 miljoner i nedskärningar är ”fullt rimligt”. Både sjukvård och kultur hotas.

I Kiruna tar Centerpartiet över i en allians med Nya Kirunapartiet, M, SJVP och KD. C säger nu att ”ladorna är tomma”, vill ”få bukt med slösarkulturen” och tänker till att börja med införa köpstopp i kommunen. Även i Haparanda tar en liknande allians över.
I Boden behåller S kommunalrådsposten, men med hjälp av en ny allians av C, MP och SJVP och håller därmed nya Bodenalternativet utanför makten.
Bland annat är Socialnämnden i Boden i kris med stora underskott. Ett nytt privat äldreboende innebär att Socialnämnden planerar stänga gamla kommunala platser, eftersom kommunfullmäktige inte har skjutit till de pengar som hade behövs.
I Pajala hoppade de gamla socialdemokraterna av och bildade ”Framtid S” medan ”skolräddarna” från byarna tog över inom S. Nu bildar S tillsammans med SJVP och KD ny majoritet. Återstår att se hur de tänker hantera kommunens stora underskott som delvis är kopplade till gruvan. Positivt för dem är dock att gruvan nu åter är igång, men frågan är för hur länge?

I Piteå, Kalix, Älvsbyn och Arjeplog fortsätter S styra med hjälp av V och MP, oftast med bara något enstaka mandats övervikt.
Överkalix är numera den enda kommun i Norrbotten som S styr med egen majoritet, efter ett misslyckat styre av V och C under förra mandaperioden. Precis som i många kommuner i Sverige är det i Jokkmokk, Arvidsjaur och Övertorneå fortfarande oklart vem som kommer att styra.
Tydligt är att blockpolitiken bryts upp även i Norrbotten, medan nedskärningspolitiken fortsätter, kanske värre än tidigare. Resultatet är allt svagare politiska styren som förlorar all social förankring i samhället.
För att vända utvecklingen krävs att lokal kamp för att stoppa nedskärningar och privatiseringar förenas i en rörelse över hela landet mot att kommuner och landstings ekonomi underminerats under årtionden av nyliberal politik på riks- och EU-nivå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!