Blockaden fortsätter kontrollen över förvaret

2011-01-16 19:48:55


Kontroll av leverans

Efter lördagens framgångsrika aktion mot transporten av de fem irakierna fortsätter blockaden mot förvaret i Kållered. Senare på lördagkvällen genomförde Kriminalvården ytterligare ett försök att nå förvaret, under förevändningen att de ville föra en person in i byggnaden.
Efter aktionen på förmiddagen fortsatte Aktion Mot Deportation (AmD) att bevaka området och infarterna till Migrationsverkets förvar. När Kriminalvården anlände på kvällen blockerades infarten med en bil. Kriminalvårdens personal tillkallade polis under förevändningen att en ”trafikolycka” ägt rum. Asylrättsaktivisterna mobiliserar på kort tid ett 40-tal aktivister och förstärker blockaden. Under ett par timmars tid tvingas polisen att agera medlare mellan transportpersonalen och aktivisterna, och till slut tvingas Kriminalvården att gå med på AmD:s krav att inte köra fram med skåpbilen till förvaret, utan att en grupp aktivister övervakar överlämnandet.
Inga problem uppstår och polisen lämnar snart området. Kvar finns aktivister från AmD som stannar kvar vid infarten för att se till så att inga försök att transportera irakierna till Stockholm inleds. Under lördagen kontrolleras alla fordon som anländer till förvaret eller lämnar det av vakter från nätverket. Ett vaktschema har upprättats för att säkerställa ordningen och för att förhindra att transporten till tvångsavvisningen från Stockholm verkställs.Trots det politiska läget fortsätter svenska myndigheter att utvisa flyktingar till krigshärdar som Irak. Som tidigare rapporterats har en flykting försökt ta sitt liv för att slippa återvända och detta visar på det absurda i svensk flyktingpolitik. Trots detta framhärdar myndigheterna att man ska fortsätta tvångsavvisningarna. Det enda som ingett något hopp till flyktingarna är just aktioner som denna. Aktivister på plats har uppgett vilken förändring det blivit inne på förvaret bland flyktingarna. Oavsett etnisk bakgrund har en gemensam kämparglöd uppstått och man har stärkts av att man sett kampen som pågår utanför förvaret.


– Den isolering som uppstått av att ha tvingats sitta på förvaret har gett flyktingarna en mycket begränsad bild av samhällsklimatet, säger Amer Mohammed Ali, RS. Migrationsverkets rasism har slagits åt sidan när det blottats att när de sett att människor är redo att kämpa sida vid sida med dem för deras liv och rättigheter.
Intervju med en av de irakiska flyktingarna kommer under morgondagen.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!