Blod och olja i spåren av Bildt

2014-11-19 14:21:19
Numera vill den förre moderate utrikesministern Carl Bildt kalla sig ”entreprenör i framtid och fred”. Skulle krigshöken ha muterat till en vit fredsduva? Naturligtvis inte. Blod- och oljepengar är liksom ett med Carl Bildt.
Carl Bildt blev tidigt ett levande högerspöke. När den förra ubåtshysterin rasade som värst i början av 1980-talet stod Bildt beredd att dra ut i krig mot Sovjetunionen/Ryssland. Sedan blev han statsminister 1991. Efter att han fick sparken 1994 tog han tjänst hos den amerikanska krigsindustrin och Washington. Som sådan lobbade han i Europa under 2000-talets första år för USA:s Irakkrig.
Irakkriget, som inleddes 2003, blev en personlig angelägenhet för Bildt. Det var Iraks oljekällor som Väst var tvungna att säkra och därför krävdes krig, menade Carl Bildt och lovade att USA:s invasion skulle ”bli början till slutet på årtionden av krig för folken i Irak och för regionen”. Han kunde inte ha haft mer fel. USA:s krig och invasion kom att döda minst en halv miljon irakier från 2003 till mitten av 2011. Sedan dess har dödssiffran stigit. USA:s krig blev inledningen till dagens inbördeskrig, terror och landets blodiga sönderfall.
Där det finns spår av blod och olja hittar man också spår av Carl Bildt. I början av 2000-talet satt Carl Bildt i Lundin Oils styrelse (Lundin Oil blev Lundin Petroleum 2001). I sin jakt på Sudans olja allierade sig Lundin Oil/Petroleum med krigsherrar, understödde folkförvisningar och försökte dra största möjliga vinning av det inbördeskrig som rådde. Samtidigt som Carl Bildt satt i Lundin Oil/Petroleums styrelse släppte Läkare Utan Gränser en rapport som larmade om att ”området där Lundin är verksam har blivit ett inferno för lokalbefolkningen”. Ungefär samtidigt, under oktober 2002, hamnade Lundin Group på FN:s svarta lista över företag som plundrar Kongo på sina naturtillgångar.
Det var först när han blev utrikesminister hösten 2006 som Carl Bildt lämnade Lundin Petroleums styrelse. Under hans tid som styrelseledamot hade Lundin Petroleum också börjat göra affärer i Etiopien, vilket Carl Bildt helt förnekade. Men som Sveriges Radio Ekot kunde avslöja var denna en av Carls Bildts första lögner som statsminister.

När de båda journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye beslöt sig för att göra ett reportage om hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen arresterades de av den etiopiska diktaturen den 1 juli 2011. Först efter 438 dagar släpptes de.
”Vi verkar vara ett större problem för Bildt och den svenska regeringen än vi är för Etiopien”, konstaterade Martin Schibbye från fängelset.
Carl Bildt – en entreprenör i krig och diktatur. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!