Boden: Den antirasistiska kampen måste fortsätta efter valet

2018-09-26 11:14:39

foto: RS Boden
Kampen mot NMR ledde till valflopp för nazisterna. Nu fortsätter antirasismen.

Nazistiska NMR (Nordiska motståndsrörelsen) förlorade stort i valet i Boden, där nazisterna storsatsat sedan nazistmarschen 1 maj, med flertalet flygbladsaktioner, torgmöten och valstuga i centrum. Nu fortsätter det antirasistiska arbetet.

Nazisternas förlust i valet var onekligen en följd av det gedigna arbetet som förts av antirasister samlade runt nätverket Boden Mot Rasism.
Även om den nazistiska närvaron har sjunkit från hundra till noll bör antirasister inte enbart segerjubla. Nazisterna kommer att drabbas av inre konflikter och splittring, så som vi såg efter förra valet då nazistiska Svenskarnas parti gick från valfiaskot till att totalt upphöra att existera några månader senare.
NMR har däremot en kärna av gatuaktivister som nu inte har någon fin fasad att tappa, som inför valet, och kan därför bli än mer militanta och våldsamma. Däremot har de redan under sin valkampanj tappat både medlemmar och ansiktet. 

Därtill har vi fortfarande SD i riksdagen som högerns vågmästare, samtidigt som de sitter kvar i flertalet kommuner, däribland Boden.
När etablissemanget och media för normaliseringen av SD:s rasism måste kampen av aktivister och nätverk fortsätta. Mot rasismen som sprider sig likt cancer, mot högerpolitisk splittring i frågor som rör allt ifrån jobb, invandring, bostad, skola, vård och mycket annat. Mot de förtryck som följer i rasisternas kölvatten; sexism, hatbrott, hot mot minoriteter och så vidare.

Boden Mot Rasism visar på hur det antirasistiska arbetet måste organiseras i fler städer, arbetsplatser, skolor och så vidare. Nätverket i Boden har efter valet varit i full gång med att arrangera en antifascistisk festival i samband med minnesdagen av kristallnatten samt organisering av unga antirasister på skolor.
Vad valet har visat är att varken det politiska etablissemanget eller rättsväsendet kommer att utgöra någon motpol till växande rasism – det är en kamp som måste drivas av vanligt folk. Det är även en kamp som måste drivas tillsammans med andra sociala frågor, frågor där vi måste kämpa tillsammans.
Antirasistiska nätverk har både styrkan att ställa sig bakom andra sociala kamper och kan i sig stärkas av nätverk i andra frågor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!