Boden: Flyktingars kamp gav resultat

2011-01-27 16:21:39
Den 24 september förra året transporterades ungefär 150 flyktingar till en före detta militärförläggning i Boden.

Förläggningen består av rum med sex bäddar, en herrtoalett, en damtoalett för alla och två kök som alla kan använda. Sex olika personer från olika länder och med olika språkliga och etniska bakgrunder placerades i ett rum och dessutom inhystes 2-3 familjer i ett rum.
Förläggningen ligger också 3 km från stadskärnan och flyktingarna, äv­en de med små barn, var tvungna att gå den sträckan till fots vintertid.
Detta var tänkt att vara deras bostad fram till dess att deras ärenden är avgjorda.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) besökte förläggning­en för att ta reda på hur det såg ut där. De genomförde ytterligare besök för att försöka informera flyktingarna om deras rättigheter därför att de flesta av dem drog sig för att tala med Migrationsverkets personal om problemen, av rädsla för att det skulle skada deras asylärenden – innan de genomförde en sittstrejk inne på Migrationsverkets kontor i Boden.

Omkring 70 flyktingar deltog i strejken, som började kl 8 på morgonen och höll på till kl 3 på eftermiddagen.
Det blev lite bättre efter strejken då Migrationsverkets personal försökte placera några av familjerna i bostäder i Kiruna. Dessutom började posten skickas till förläggningen.
Migrationsverkets personal trakasserade emellertid flyktingar under strejken och sade till dem att de borde vara nöjda med vad de har. Somliga blev dessutom hotade.
Rättvisepartiet Socialisterna informerades om denna situation på ett partiföreningsmöte där en del flyktingar från förläggningen deltog.

En ny andra sittstrejk organiserades. Omkring 20 flyktingar och partimedlemmar deltog. Migrations- verkets personal lovade efter mötet att ingripa mot alla slags trakasserier.
Det är fråga om mindre framgång-ar, vilka ändå gjorde mycket för att stärka flyktingarnas ställning.

RS Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!